Dissabte, 22 de juny de 2024
os bru

​La campanya d'agrupament de ramats finalitza amb vuit ovelles i una cabra mortes

Sobre un total de 5.600 animals agrupats, les nou víctimes suposen un 0,16% del total de caps de bestiar

Redacció 1 de novembre de 2018 a les 11:13
Els pastors han baixat prop de 5.600 ovelles de 36 ramaders | Territori
Els pastors que treballen en el marc del projecte Piroslife de consolidació de l'os bru al Pirineu han acabat de baixar els ramats d'ovelles que han estat protegits en sis agrupaments vigilats durant els últims cinc mesos. Dels 5.600 animals, l'os ha mort vuit ovelles i una cabra, un 0,16% de total de caps de bestiar.

Un total de 36 propietaris i ramaders diferents s'han acollit voluntàriament a aquesta mesura preventiva gratuïta que ofereix la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran. Durant el 2018, el 88% de les morts de bestiar per atacs d'os corresponen a ramats de propietaris que han rebutjat acollir-se a aquesta mesura gratuïta.


Dels animals agrupats, algunes ovelles han mort ofegades a dins del tancat després d'un intent d'atac d'os o per quedar fora del recinte a la nit. Pel que fa a la resta del bestiar, s'han produït 50 atacs sobre ovelles o cabres de ramats sense protegir, amb 86 caps morts. 

L'agrupament és una de les mesures preventives posades en marxa que s'ha demostrat més efectiva per minimitzar baixes en els ramats d'oví durant els mesos d'estiu, quan pasturen en la zona de presència permanent d'ossos a cotes altes.
 

Un ramat agrupat aquesta temporada. Foto: Territori


Concretament, són els agrupaments de Gausac-Casau i Bagergue, a la Val d'Aran; i els d'Isil, Tavascan, Bonaigua i Boldís-Àreu, al Pallars Sobirà. A la Val d'Aran s'han agrupat unes 2.000 ovelles de 24 propietaris diferents, mentre que al Pallars Sobirà, la protecció mitjançant aquesta mesura ha arribat a més de 3.600 animals de 12 propietaris.

L'agrupament de ramat protegit és una eina eficaç, en tant que garanteix una vigilància contínua del bestiar les 24 hores. La protecció durant la nit es fa amb l'ajuda de gossos de protecció i mitjançant el tancament del ramat en recintes delimitats amb tanques protectores. Alguns d'aquests pastors provenen de l'Escola de Pastors de Catalunya, amb qui l'administració manté un conveni per facilitar les pràctiques dels estudiants i donar suport a aquesta professió. 
 

Mapa dels agrupaments de ramats al Pirineu. Foto: Territori


El gruix de les partides econòmiques del projecte Piroslife s'ha destinat fins ara a la prevenció de danys a la ramaderia. Concretament, el 35% dels 1,7 milions invertits fins ara. La Generalitat ha destinat prop de 200.000 euros aquest 2018 en la contractació de pastors i vaquers, la millora d'instal·lacions per a pastors, i l'adquisició de material per a cabanes i barracons, entre altres.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació