Divendres, 26 d'abril de 2024
literatura

«Maria, guerra i pau» es presenta a la Pobla i Tremp

La novel·la de Josep de Moner narra en pallarès i en femení la història d'una nena que veu travessada la seva vida pels esdeveniments del seu temps, la guerra civil al Pallars

Redacció 26 d'octubre de 2018 a les 11:00
Presentació de la novel·la a Sort | Ajuntament de Sort
El pallarès Josep de Moner relata la vida de la Maria, la protagonista de la novel·la Maria, guerra i pau, una nena d'entre 9 i 14 anys que viu la guerra civil al Pallars Sobirà. Es tracta d'una història de superació personal que busca l'emoció, amb tots els ingredients d'una gent i d'una època que trampeja el dramatisme del moment, tot evitant que derivi en melodrama.

Maria, guerra i pau, que ja es va presentar a Sort el passat 16 de maig, baixa al Pallars Jussà amb un acte a la Pobla de Segur, que tindrà lloc aquest dissabte 27 a les 19h al Molí de l'Oli. L'historiador i escriptor local Josep Calvet conduirà la presentació i l'autor de l'obra recitarà els pensaments interns de la protagonista amb l'acompanyament musical de Noemí Solsona, violinista de la Pobla de Segur.

El dissabte 3 de novembre a les 18h, es repetirà la jugada a l'Epicentre de Tremp. En aquest cas el ponent serà el filòleg i poeta local Albert Puiggròs i l'acompanyament musical anirà a càrrec de Guillem Planiol i Carles Molins, alumnes de l'Escola Municipal de Música de Tremp.

Una novel·la escrita en pallarès

Un dels trets característics de la novel·la és que està escrita en pallarès, per fer real la història de vida d'una pallaresa dels anys 30 que parla en primera persona. I és que la Maria és una nena de ficció que recupera tota una sèrie de fets reals que van passar al Pallars en uns temps no tant llunyans. Nascuda a Estaron, les Valls d'Àneu, va a parar a Olp, al Batlliu de Sort, per a sobreviure en aquells convulsos temps.

La novel·la parla en veu femenina per compartir la manera amb què viu i percep el món una nena de l'època, enmig del calidoscopi que l'envolta: les feines del camp i les tradicions festives, els odis ancestrals i la guerra, els amors soterrats i les il·lusions perdudes, els somnis a conquerir i l'esperança d'un futur millor.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació