Dimarts, 15 d'octubre de 2024
llop

La convivència entre llop i ramaderia, a debat

Els ramaders han aprofitat les jornades organitzades a la Seu d'Urgell per fer sentir les seves demandes d'un canvi de model de gestió de la fauna salvatge

Redacció 24 d'octubre de 2018 a les 10:03
Membres d'Unió de Pagesos han fet una acció simbòlica | ACN
La Seu d'Urgell acull aquests dies la jornada Elements per a la gestió del llop i la minimització del seu impacte sobre la ramaderia, en un context on el conflicte de l'ós és viu i la presència del llop a Catalunya presenta un escenari incert per a la ramaderia extensiva al Pirineu i Prepirineu.

En el transcurs de l'acte, Unió de Pagesos (UP) ha dut a terme una acció simbòlica per demanar que es tingui en compte al sector en els programes de gestió del llop. Sis membres del sindicat agrari han entrat a la part final de la sala on es duia a terme la jornada amb una samarreta on hi havia escrit el lema de la seva reivindicació: "No al llop".


El coordinador territorial de les Comarques de Muntanya d'UP, Joan Guitart, ha lamentat que no se'ls hagi tingut en compte per participar en alguna de les ponències com, segons ha afegit, estava previst inicialment.

17 exemplars detectats a Catalunya

Dels 17 exemplars de llop que s'han detectat des de l'any 2000, quan es va tenir constància que l'animal havia tornat a aparèixer a Catalunya, n'hi ha que han marxat del territori i també d'altres que han mort, segons ha explicat el cap del servei de Fauna i Flora del departament de Territori i Sostenibilitat, Ricard Casanovas. Mentre, tres mascles d'origen francoitalià estan localitzats, ara per ara, en diferents comarques del Pirineu. Un d'ells es troba a la zona del Ripollès, un altre a la Cerdanya i un darrer està situat entre el Solsonès i l'Alt Urgell.
 

El llop, fotografiat al Puigmal.. Foto: Agents Rurals


Casanovas ha afirmat que de moment no hi ha una població estable de llops a Catalunya, més enllà d'alguns exemplars "solitaris" que els equips de seguiment han detectat en els darrers divuit anys. Tot i això, en els casos en què la seva presència pugui tenir conseqüències sobre l'activitat ramadera s'estan duent a terme tant mesures de caire preventiu com compensacions pels atacs, com els que s'han registrat en els darrers dos anys al límit de les comarques del Solsonès i de l'Alt Urgell. 

Una convivència possible? 

El llop està recuperant territoris que fa més de 100 anys que no trepitjava i això genera dues realitats que podrien ser problemàtiques: en els territoris on s’ha mantingut sempre, la densitat i el canvi de sistemes de maneig dels ramaders exposa als ramats a importants nivells de predació i, a les zones de  recolonització, com és Catalunya, l’aparició del llop representa un nou repte.
 
"Per tal de fomentar un bon nivell de convivència i augmentar el coneixement sobre la gestió dels conflictes entre la ramaderia i el llop", s’organitzen aquestes jornades a la Seu d’Urgell, amb l’objectiu de mostrar la situació actual del llop a Catalunya i proporcionar les eines per a la minimització del seu impacte a la ramaderia.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació