Dimecres, 24 d'abril de 2024
Reciclatge

El Sobirà continua al capdavant de la recollida selectiva a Ponent i l'Alt Pirineu

Amb un percentatge del 46,47% de recollida selectiva, mentre que al Jussà és del 29,73%

Redacció 20 d'octubre de 2018 a les 10:31
Un grup durant una visita a la deixalleria de Sort | ACN
La comarca del Pallars Sobirà continua sent la que separa més els residus municipals de tot l'àmbit de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran, amb un percentatge del 46,47% de recollida selectiva neta, tot i que la xifra el 2017 és lleugerament inferior respecte a la de l’any anterior, que havia estat d’un 48,16%. Amb la implantació del model porta a porta, aquesta zona va començar a encapçalar la el rànquing del conjunt de les comarques de Lleida l’any 2015, incrementant gairebé 20 punts respecte al que es recollia amb l'anterior sistema. El Pallars Jussà, en canvi, es troba a la part mitjana-baixa de la taula amb un 29,73%.

A més, si es tenen en compte les dades de la resta de comarques de Catalunya, el Pallars Sobirà se situa com la segona del país amb el millor índex de recollida selectiva, només després d’Osona on ascendeix al 52,36%. El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha presentat aquest divendres les dades de 2017 de residus municipals als àmbits de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran.

Durant la presentació de les dades, Josep Maria Tost, ha defensat que incrementar la recollida selectiva de l'orgànica és clau, perquè “sense ella és impossible assolir els objectius comunitaris". Ha recordat que també és important la recollida selectiva dels grans productors de residus, perquè "més del 50% dels envasos de vidre provenen d'hotels, bars i restaurants", així com, ha dit, millorar la recollida a les capitals de comarca i als municipis de més de 50.000 habitants, “on hi ha milers de tones".
 

Imatge de la presentació de les dades. Foto: Territori


L’any 2017, en el conjunt de l'àmbit de Lleida i l’Alt Pirineu es van generar 198.603 tones de residus municipals. Hi va haver un augment d’un 2,19% respecte l’any 2016, quan s’havien generat 194.355 tones. La generació per càpita s’ha situat en 1,26 kg/hab./dia, per sota de la mitjana de Catalunya que és d’1,40 kg/hab./dia. La zona que en va generar més va ser la Val d’Aran, amb un rati de 2,68 kg/hab./dia, o 979,51 kg/hab./any, i la que menys va ser les Garrigues, amb 1,09 kg/hab./dia, o 396,63 kg/hab./any. 

L’orgànica, estabilitzada

La fracció orgànica representa en pes gairebé un 40% dels residus municipals, la major part dels que llencem. Mentre, el paper representa un 11,7% i els envasos, per bé que ocupen volum, representen el 10,3% dels residus que, de mitjana, es generen en una llar qualsevol. Des de l’any 2012 la recollida selectiva de la fracció orgànica està estabilitzada a Catalunya al voltant de les 385.786 tones recollides anualment. Augmentar la recollida d’aquesta fracció és fonamental per impulsar la recollida selectiva a Catalunya.

La recollida selectiva a Catalunya ha augmentat un 7% interanual –l’any 2017 es van recollir més de 100.000 tones més que l’any 2016–. Es tracta de l’increment més alt dels últims cinc anys, atribuïble a una major conscienciació ciutadana, a l’efecte de les campanyes de sensibilització, a l’increment de la dotació dels ajuts de l’ARC als ens locals per al foment de la separació dels residus municipals, a la implantació de sistemes de recollida més eficients, i a la pujada del cànon dels residus municipals.
 

Consulta el detall de la recollida dels residus municipals per a totes les comarques i municipis

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació