Dimecres, 19 de juny de 2024
mines

Una empresa sol·licita permisos d'investigació minera prop de l'estany de Montcortès

Els experts alerten dels perills per al sistema hidrològic de la zona en cas de prospeccions, que pretenen extreure cobalt

Redacció 9 d'octubre de 2018 a les 12:35
Entrada a la mina Solita, a Peramea, abandonada l’any 1959 | ACN
Una empresa ha sol·licitat a la Direcció General de Mines els permisos per fer una investigació minera al municipi de Baix Pallars. La zona concreta es troba a les proximitats de l'estany de Montcortès, un dels pocs estanys del país d'origen càrstic, no glacial. Els experts alerten del perill d'aquestes investigacions i futures prospeccions donat que podrien afectar el sistema hidrològic de la zona. Prop, hi ha el nucli de Peramea amb petites llacunes connectades hidrològicament amb l'Estany, que també es podrien veure afectades.

A Peramea ja van existir mines de cobalt desenvolupades durant un petit període del segle XX: la mina Solita. No obstant això, en aquestes explotacions no es buscava el cobalt sinó els carbonats de cobalt, utilitzats amb finalitats ornamentals. La mina va començar a funcionar als voltants del 1952 i va tancar les portes l'any 1959 per conflictes interns entre els propietaris, els explotadors i l'administració.


La zona on ara es volen fer les investigacions mineres és molt pròxima a l'estany de Montcortés, indret inclòs dins de figures de protecció com la Xarxa Natura 2000 o el Pla d'espais d'interès natural (PEIN). Aquest indret també es troba dins els límits del Geoparc Conca de Tremp-Montsec.

Segons Josep Maria Mata, doctor en geologia i president de l'Associació SIGMADOT "no és aconsellable" l'autorització d'explotacions mineres en la seva superfície i demana que la Generalitat no autoritzi aquestes investigacions. En cas de prosseguir la tramitació dels permisos, caldria fer un estudi d'impacte ambiental.

S’uneix al projecte miner de l’Alt Àneu

Al Pallars Sobirà, en un nivell més avançat, hi ha el projecte d'explotació minera a la zona de Salau, a l'Alt Àneu. La plataforma Salvem Salau assegura que el projecte d'investigació minera per buscar or i wolframi a la Vall de Bonabé ja es troba en fase d'avaluació ambiental i que l'empresa Neometal Spania SL, una filial de la multinacional australiana Apollo Minerals Limited, ja ha presentat el document ambiental per a la sol·licitud d'inici d'avaluació d'impacte ambiental simplificada a la conselleria de Territori i Sostenibilitat.

L'atorgament del permís està condicionat a la declaració d'impacte ambiental. La plataforma Salvem Salau recorda que la fase de perforació del projecte ja suposaria "greus impactes ambientals sobre un espai natural".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació