Dijous, 25 d'abril de 2024
ramaderia

La Pobleta dedica la Fira Ramadera a l'ovella xisqueta

Durant el cap de setmana se celebrarà la 5a edició del Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC) i el 21è Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus

Redacció 5 d'octubre de 2018 a les 11:41
L'edició del 2017 va ser un èxit de participació | Ajuntament de la Torre de Capdella
A la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí encara es poden trobar, en un mateix lloc, vaques, cavalls i ovelles, situació cada cop més cara de veure. En aquesta nova edició de la fira, l’ovella xisqueta té un paper especial, ja que gran part de les activitats estan centrades en donar a conèixer i promocionar aquesta raça. Per fer-ho possible, s'han preparat menús a base de corder i s'ha creat l'Espai xisqueta, amb una mostra d’ovelles i corders, així com elements que els pastors d’ovelles utilitzaven antigament.

Els cavalls i les vaques, a concurs

Demà dissabte, se celebrarà la 5a edició del Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC) amb més de 30 animals procedents d’una desena d’explotacions del Pallars Jussà. Aquest és un dels plats forts de la fira, un esdeveniment molt esperat tant pel públic, com pels ramaders. I és que els animals premiats dins d’aquest certamen comarcal de cavall podran participar al concurs nacional de Cavall Pirinenc Català, que es celebrarà a Puigcerdà aquest novembre.

El diumenge tindrà lloc el 21è Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus, amb més de 50 vaques de diferents races d’una quinzena d’explotacions, la majoria del municipi on té lloc el certamen. El mateix dia també s’exposaran altres races de vaca, com són la xarolesa o la salers. Ferran de Noguera, director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Lleida, participarà en el lliurament de premis del concurs. 

Activitats per a tots els gustos

Durant els dos dies, els més menuts trobaran un espai pensat i dissenyat especialment per a ells, la Fireta, que s’ubicarà a la plaça major de la Pobleta, i on nens i nenes podran participar en els diferents tallers que s’hi organitzaran.

Així mateix, durant els dos dies es podran veure demostracions d’oficis, com les puntaires de la Vall Fosca, l’escloper, el ferrador, la ceramista o el cadiraire. També es mostrarà com es feia el mostillo o el freginat de la mà dels veïns i veïnes de la Pobleta de Bellveí, i es podrà degustar el menú típic de fira, que és la girella, cap i pota de corder, acompanyat de les postres de músic als restaurants del poble. Com no podia ser menys, també hi haurà la possibilitat de comprar productes artesanals de tot tipus.
 

Un dels retrats penjats de la façana de Casa Sastre. Foto: Ajuntament de la Torra de Capdella


Durant tot el cap de setmana, es podrà visitar l’exposició del Museu Hidroelèctric de Capdella, A bodes em convides, amb fotografies i objectes de finals del segle XIX i principis del XX. Aquesta exposició neix del projecte iniciat pel museu aquest estiu, que exposa retrats que formen part de l’exposició Caçadors de Mirades, que recopila imatges de grans dimensions de persones de la Vall i que actualment es poden veure a les façanes de moltes cases de pobles del municipi.
 

Consulta el programa complet de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació