Dissabte, 20 d'abril de 2024
Corrupció

Detingut el president de la Diputació de Lleida en una operació contra la corrupció de CDC

Els Mossos d'Esquadra també han detingut diversos empresaris i alts càrrecs de l'organisme acusats de formar part d'una trama de comissions a canvi d'adjudicacions

Redacció 2 d'octubre de 2018 a les 09:03
Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida | ACN
Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimarts al matí al president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, en el marc d'una operació contra la corrupció de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). La policia catalana també ha detingut diversos responsables de les empreses investigades en la causa i alts càrrecs de l'organisme acusats d'adjudicacions irregulars. El dispositiu s'ha iniciat a les 8 del matí per ordre judicial. Està decretat el secret de sumari.

Està previst que l'operació policial s'allargui durant les properes hores. De moment s'han realitzat una desena de detencions i se n'esperen una vintena. Entre ells hi ha els gerents de M J Gruas, que són pare i fill, una persona de l'empresa Sorigué, i alguna altra de l'empresa Niubó, amb seu a Mollerusa. Els Mossos estan portant a terme una desena d'escorcolls, entre ells un al mateix Palau de la Diputació.

A Reñé, del PDECat i també alcalde de Fondarella -que ara mateix està retingut al Palau de la Diputació-, així com la resta de detinguts, se'ls imputa delictes de suborn, malversació de cabals públics, pertinença a grup criminal, blanqueig de capitals, delictes societaris, corrupció i frau a l'Administració Pública, entre d'altres.

De la corrupció de CDC, després del cas Palau i de la investigació del cas 3%, se'n desprèn ara l'anomenada "Operació Boreas", instruïda pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida. La investigació pretén esbrinar si René i la cúpula de la Diputació haurien cobrat comissions il·legals en metàl·lic a canvi d'adjudicacions.

En el marc d'aquesta operació torna a aparèixer sobre la taula el nom de la Fundació CatDem, vinculada a CDC, que hauria rebut donacions per part de les empreses beneficiades per les adjudicacions. La Fiscalia no descarta que algunes d'aquestes pràctiques irregulars encara s'estiguin desenvolupant.

Reñé és president de la Diputació de Lleida des del 2011, alcalde de Fondarella des del 1987 i president del PDeCat a les comarques de Lleida. Va ser diputat al Parlament entre els anys 2010 i 2011 i també havia estat president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació