Diumenge, 28 d'abril de 2024
Mossegada de salut

La hiperplàsia prostàtica i l'alimentació

La nutricionista Laura Espia ens dona detalls sobre aquesta petita glàndula que es troba sota la bufeta masculina

Laura Espia 25 de setembre de 2018 a les 18:39
"Hola Laura, m’agradaria preguntar si hi ha alguna relació entre la hiperplàsia prostàtica i l’alimentació. Crec que és un tema que afecta a molta població i seria interessant exposar-ho. Gràcies per endavant”
Pere


La hiperplàsia prostàtica benigna (HBP), també anomenada "engrandiment de la glàndula prostàtica", és una afecció freqüent a mesura que els homes envelleixen.

La pròstata és una petita glàndula que es troba sota la bufeta, abraçant la uretra (el conducte que porta l’orina des de la bufeta fins al penis). Curiosament, i de forma natural, amb l'edat la pròstata augmenta de grandària, aquest canvi pot provocar alteracions fisiològiques, ja que al fer-se més gran comprimeix progressivament la uretra i pot generar molèsties com problemes d'orina (dolor, coïssor), necessitat d'orinar freqüentment i/o amb urgència i també sensacions desagradables en el periné, escrot i pubis, sobretot quan es realitzen activitats físiques. Aquest engrandiment té lloc a causa d'un augment de la dihidrotestosterona, un compost derivat de la testosterona natural per acció de la sobreproducció d'un enzim anomenat 5-alfa-reductasa.
 

Mitjançant estudis epidemiològics s'ha estudiat el paper de l'alimentació en la l'HBP. Entre els estudiats hi ha el consum regular d'alguns aliments que podrien actuar com un factor protector o bé de risc per al posterior desenvolupament de la malaltia. Entre els compostos demostrats com beneficiosos per a la salut prostàtica estan els licopens, els fitoestrògens i les verdures. D'altra banda, entre els que podrien augmentar el risc de patir la hiperplàsia prostàtica benigna s'inclouen les dietes hipercalòriques i amb alt contingut en greix.
Potser entre els compostos de la dieta més estudiats en relació amb la HPB hi ha els licopens,  que es troben en altes concentracions en totes les varietats de tomàquets, als quals se'ls ha atribuït un efecte beneficiós ja que ha mostrat tenir la capacitat de reduir el creixement de pròstata, al mateix temps que ajuda a prevenir el càncer de pròstata.

També podem trobar els DHA i EPA, aquests àcids grassos essencials ajuden a modular els processos inflamatoris i, per tant, a alleujar les molèsties de la hiperplàsia inhibint les prostaglandines proinflamatòries.

A més, s'inclou en la dieta de prevenció  la soja i derivats, arran de diversos estudis duts a terme en la cultura Japonesa, on s’ha observat una menor incidència de càncer de pròstata a causa d'un consum elevat d'aquesta llegum.

Tot això combinat amb plantes com el Sabal, que conté àcids grassos i fitosterols que tenen la capacitat de regular processos inflamatoris que provoquen el creixement irregular de la pròstata, el epilobio o la tan estudiada carbassa, rica en àcid linolieco, àcid oleic i vitamines A i E, a més quantitats de ferro, zinc, magnesi i seleni gens despreciables. En conjunt, nodreix la glancula i ajuda a bloquejar els processos inflamatòris que provoquen el seu creixement.

No obstant, no has de deixar de banda els bons hàbits com disminuir o evitar el consum de carns, augmentar la ingesta de fibra, mantenir un pes saludabe, fer exercici, i evitar begudes amb cafeïna i les alcohòliques.

Espero haver resolt els teus dubtes i recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic: lespiamonso@gmail.com

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació