Dilluns, 22 de juliol de 2024
ramaderia

Uns 200 ramaders es mobilitzen a Vielha contra la gestió de la fauna salvatge

La protesta, convocada per Unió de Pagesos, ha comptat amb la presència del síndic d'Aran i representants del sector ramader i turístic

Redacció 1 de setembre de 2018 a les 09:22
La manifestació ha reunit uns 200 ramaders del Pirineu | ACN
Unes 200 persones han participat aquest divendres a la manifestació convocada per Unió de Pagesos per denunciar els danys que ocasiona la fauna salvatge protegida a l'activitat ramadera extensiva. Sota el lema El territori de muntanya, en lluita. Os, voltor, cabirol, senglar... Prou danys de fauna!, la mobilització ha discorregut per diversos trams urbans de les carreteres C-28 i N-230, passant també per l'Avinguda del Garona i acabant al Passeig de la Llibertat.

El coordinador nacional d'UP, Joan Caball, ha defensat la necessitat d'assolir un "pacte" amb la gent que viu en aquesta part del territori per tal d'acordar noves polítiques de gestió d'aquest tipus d'animals que contribueixin, ha dit, a fer compatible la seva coexistència. La protesta ha estat encapçalada per tres tractors i ha comptat amb la presència del síndic d'Aran, Carlos Barrera, a més de representants d'organitzacions ramaderes d'altres comunitats autònomes de l'estat espanyol i del sud de França i de membres del sector turístic de la Val d'Aran.


Caball considera que "al país hi ha d'haver un pacte" sobre les polítiques de gestió de la fauna salvatge protegida del Pirineu, per tal que la seva presència pugui coexistir amb l'activitat ramadera extensiva d'aquesta zona. Per aquest motiu, ha dit que si no es produeixen canvis en aquest sentit s'haurà d'acabar triant entre tenir "gent que visqui en el territori o animals que no són autòctons d'aquí", ha recalcat.

El coordinador nacional d'Unió de Pagesos també ha explicat que cal analitzar el volum d'ossos que hi ha a la zona, més enllà de decidir retirar Goiat. Des del sindicat agrari denuncien que les poblacions de fauna salvatge, sobretot d’os i voltors, estan augmentant des dels darrers anys, al mateix temps que, asseguren, ho fa el nombre d’atacs al bestiar.
 

El síndic d’Aran, de la seva banda, ha explicat que el programa de reintroducció Piroslife es va posar en marxa “sense el consens necessari”, motiu pel qual, ha reblat: “vint-i-tres anys després hem de fer actes com el d’avui per reivindicar que s’escolti al territori”. En aquest sentit, ha demanat que es posin en marxa mesures per vetllar per la "convivència" dels interessos generals de la zona i ha conclòs afirmant: "El Pirineu no ha de canviar, l'os s'ha d'adaptar al Pirineu que s'ha trobat".

A banda de la representació del sector ramader afectat pels danys de la fauna salvatge, a la mobilització també s'hi han sumat diversos empresaris del sector turístic de la Val d'Aran. Un d'ells, l'hoteler Marc Cuny, ha explicat que en els darrers temps els seus clients pregunten més sobre la presència de l'os a la zona i ha defensat: "No ens podem permetre perdre turisme, ni que hi hagi inseguretat a la muntanya, per tenir la quantitat d'ossos que tenim". 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació