1 de 10
OS

Deixen un vedell ferit a l'oficina del Parc de l'Alt Pirineu per protestar contra els atacs d'os

L'acció ha anat a càrrec de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, que veu inviable desenvolupar la seva activitat amb la presència de fauna salvatge a la zona

El vedell ferit deixat dins l'oficina del PNAP a Llavorsí | ACN
per Redacció, 28 d'agost de 2018 a les 09:25 |
L'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, amb el suport del sindicat AEALL-ASAJA i la Unió de Pagesos (UP), ha deixat aquest dilluns un vedell ferit a l'interior de l'oficina del Parc Natural de l'Alt Pirineu de Llavorsí com a mesura de protesta pels atacs d'os que, segons han denunciat, s'estan produint de forma reiterada a les zones on desenvolupen la seva activitat.

En aquest sentit, consideren que la presència de fauna salvatge és incompatible amb la ramaderia extensiva i per això han demanat la retirada d'aquest plantígrad del Pirineu català, així com també que es desisteixi en la voluntat de reintroduir el llop. L'animal, que presentava ferides a les dues potes de davant, hauria estat atacat per un os bru la setmana passada en una muntanya propera al terme municipal d'Esterri d'Àneu, segons han indicat des de l'entitat, en aquell incident hi van morir tres vedells. Des de l'oficina del Parc, un cop han constatat que els ramaders deixaven allà l'animal, han informat de la situació als Agents Rurals per tal que des d'aquest cos se'n facin càrrec.


Fer visible un "conflicte seriós"

L'acció reivindicativa de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà tenia com a objectiu, segons han explicat els seus integrants, fer visible el "conflicte seriós" que es deriva dels atacs d'os al seu bestiar, tal com ha afirmat Francesc Bertran, un dels membres de l'entitat. Han insistit en la retirada dels ossos perquè, argumenten, veuen inviable la seva presència amb el desenvolupament de l'activitat ramadera de forma extensiva.


Bertran també considera que s'ha fet "menyspreu" al sector ramader en relació a la gestió que se n'està fent de l'os a través del programa de reintroducció al Pirineu. A més, ha volgut deixat clar: "No volem cobrar pels animals, el que volem es que no ens els matin". Respecte a l'atac que hauria afectat al vedell que han transportat a l'oficina del Parc de Llavorsí, aquest membre de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà ha explicat que els fets es van produir la setmana passada en una muntanya propera al terme d'Esterri d'Àneu, en el qual van morir tres animals, entre ells la mare del ferit. 

"Oblidar-se de reintroduir el llop"

Per la seva banda, els sindicats AEALL-ASAJA i Unió de Pagesos, que han donat suport a l'acció d'aquest dilluns, han insistit que l'os ha de desaparèixer del Pirineu. Així ho ha afirmat el president d'AEALL-ASAJA, Pere Roqué, que també ha dit que la responsabilitat de l'actual situació recau en els gestors del programa de reintroducció. A més, ha afegit que cal oblidar-se'n de "reintroduir el llop".

Mentre, el coordinador territorial de les comarques de muntanya d'UP, Joan Guitard, ha denunciat que els atacs de la fauna salvatge al bestiar continuaran anant a més en els propers anys. També ha defensat la continuïtat de la ramaderia extensiva com un actiu per "mantenir el territori" i evitar incendis, ja que ha recordat que les pastures contribueixen a la neteja d'aquests entorns. Finalment, ha recordat que faran sentir les seves reivindicacions aquest divendres a Vielha en una mobilització que, segons ha dit, compta amb el suport de sindicats francesos i el sector de l'hostaleria de la Val d'Aran.

Un cop el propietari del vedell ferit ha fet constar la seva problemàtica a través d'un escrit presentat a l'oficina, els membres de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà i dels sindicats que l'han acompanyat han decidit deixar allà l'animal. La responsable de l'àrea econòmica del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Mireia Guivernau, ha explicat que, davant aquesta situació, han informat als Agents Rurals d'aquesta acció per tal que se'n fessin càrrec.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació