Divendres, 19 d'abril de 2024
falles

Les falles d’Alins esperen rebre 3.500 visitants i comptar amb 300 fallaires

La baixada, que es va recuperar fa 30 anys, té la particularitat de comptar amb dos baixades de diferent nivell

Redacció 7 de juny de 2018 a les 09:29
Presentació de les falles d’Alins a la Diputació de Lleida | Diputació
La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimecres la presentació de la baixada de falles d’Alins, una festa declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l’any 2015 juntament amb la resta de falles del Pirineu i que se celebrarà, com és tradicional, la nit de Sant Joan. L’alcalde d’Alins, Josep Maria Lladós, espera rebre aquest any “al voltant de 3.500 persones” per presenciar aquest espectacle.

La d'Alins és una de les baixades de falles més emblemàtiques del Pirineu, on petits i grans poden viure una experiència irrepetible. Se celebra cada 23 de juny i s'emmarca dins la Festa Major d'estiu del poble. Aquesta baixada es va reprendre fa 30 anys, després d'una època en què es va deixar de practicar. Actualment és una de les festes més conegudes del Pallars Sobirà, que cada any aplega nombrosos visitants.

A banda de l’alcalde, la presentació ha comptat amb la participació del diputat Antoni Navinés; de la vicepresidenta de l’Associació de Fallaires, Anna Saboya i de la secretària de la mateixa associació, Sandra Llor. Saboya ha destacat el paper fonamental que juguen la cinquantena de voluntaris de la festa i que des de l'organització s'intenta que hi participin tots els pobles de la Vall Ferrera.
 

Voluntaris penjant la falla Major a la plaça en una imatge d’arxiu. Foto: Falles d'Alins


Com darrerament, la festa comptarà amb dos baixades: una des del turó de Sant Quirc, lloc emblemàtic del poble, amb 250 participants, i l’altra des de l’indret on originalment es feia la baixada, el Botanal. Una descens recuperat fa 6 anys només apte per a persones “amb una bona condició física, perquè les falles són més grans, i en què hi prendran part uns cinquanta fallaires més experts”, segons ha explicat la vicepresidenta.

El programa de la festa inclou un aperitiu el divendres 22 amb el concert d’Els Cecs d'Esterri, mentre que dissabte hi haurà jocs per a la canalla al matí i el gruix dels actes a partir de les 8 del vespre, amb la sortida de fallaires cap al Botanal, un ball de tarda i la sortida de fallaires cap a Sant Quirc, per començar la baixada cap a les 11 de la nit. La rebuda als fallaires es farà a la mitja nit i donarà pas a un ball. La Festa Major d'Alins seguirà diumenge.
 

Consulta el programa de la Festa Major i les falles d'Alins

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació