Divendres, 19 d'abril de 2024
Dansàneu

La 27a edició del Dansàneu incorpora nous espais a Sorpe i Escaló

Mal Pelo, els ballarins i coreògrafs Quim Bigas i Raquel Gualtero, la companyia mallorquina UNAi UNA i la producció pròpia “Galeuscat” són alguns dels noms propis del festival

Redacció / ACN 4 de juny de 2018 a les 09:37
Responsables del Dansàneu, Cultura i l’IEI amb el conseller cessat, Lluís Puig | ACN
La 27a edició de Festival de Cultures del Pirineu, Dansàneu, desplegarà la seva programació del 30 de juny al 8 de juliol a les Valls d'Àneu incorporant nous espais i mantenint els espectacles i la formació pensats per a tots els públics. En concret, s'hi sumen dos nous escenaris, els safareigs històrico-patrimonials de Sorpe (on tindrà lloc la segona edició del Tastàneu), i l'església de Sant Pere del Burgal, a Escaló.

Els municipis aneuencs d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i la Guingueta d'Àneu són els escenaris ja consolidats del Dànsaneu, que planteja una proposta artística de marcat to contemporani buscant posar en valor el patrimoni de la zona. És en aquest sentit que s'ha decidit incorporar a manera de subseus els dos nous emplaçaments a Sorpe i Escaló.

Igualment, el festival repeteix programació a les esglésies de Sant Pere a Sorpe, la de Sant Just i Sant Pastor a Son, la de Sant Joan a Isil o la pròpia església de Sant Vicenç a Esterri d'Àneu, a banda de Santa Maria d'Àneu, ubicada al municipi de la Guingueta, on l'any passat ja es van celebrar els espectacles centrals del Festival i on enguany es proposen actuacions destacades el divendres 6 i el dissabte 7 de juliol, respectivament.
 
El Dànsaneu és un projecte impulsat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu amb el suport del Departament de Cultura, els municipis Aneuencs i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Compta amb el patrocini de la Diputació de Lleida i el suport de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i l'Ajuntament de Sort, que s'ha sumat a la celebració del programa formatiu Danses vives

“El primer festival de la república catalana”

En el marc de la presentació el passat divendres a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), la directora general de Cultura Popular, Maria Àngels Blasco, ha destacat que el Dansàneu "és un instrument que ha de permetre millorar la vida de les persones a través de la cultura en majúscules, pels maridatges amb la dansa, la gastronomia, i el patrimoni, entre d'altres, de manera que actua com a altaveu pel territori''.
 

Cercavila pels carrers d’Esterri d’Àneu en una edició anterior del Dansàneu Foto: Dansàneu


El conseller de Cultura cessat pel 155, Lluís Puig, ha participat virtualment a la presentació des de Bèlgica, i s'ha mostrat emocionat de poder-ho fer, tot i la distància ja que ell mateix va ser un dels impulsors del certamen, quan era tècnic del Departament. En aquest sentit, Puig ha dit que el Dansàneu es pot considerar ja un primer “festival de la república catalana” que ha de servir per promoure un “futur de llibertat, de respecte al paisatge, al patrimoni i a les persones, vinguin d'on vinguin".

La directora de festival, Rut Martínez, ha explicat que la programació s'ha previst enguany com a continuació de la celebració de les falles pirinenques, tot i que coincidirà de manera volguda amb les baixades de València d'Àneu i d'Alòs. Per tal de preservar el correcte accés als espais i després de l'èxit de públic de l'any passat, on es van exhaurir localitats en el 80% dels espectacles de pagament, el Dansàneu manté l'entrada a preus populars a la majoria dels espectacles programats. 

Actuacions

La multipremiada companyia de dansa liderada per María Muñoz i Pep Ramis, Mal Pelo; els ballarins i coreògrafs Quim Gigas i Raquel Gualtero, amb ‘NUÀ' (una producció d'encàrrec del Dansàneu, en col·laboració amb l'Ajuntament de Palma i L'Illenc), la companyia mallorquina UNAi UNA amb la seva proposta Galejar i la producció pròpia Galeuscat, que uneix les veus femenines del conjunt IALMA amb l'acordionista Iñaki Plaza i els catalans Manu Sabaté i Ciscu Cardona són alguns dels noms propis de l'edició d'enguany del festival.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació