Dijous, 25 d'abril de 2024
Bombers

Els Bombers demanen més formació entre els excursionistes

El cos proposa que les federacions imparteixin cursos a persones que no es preparen prou les excursions

ACN 21 de maig de 2018 a les 12:34
L’helicòpter dels Bombers en un rescat a Mont-rebei | Bombers
Els Bombers de la Generalitat demanen més formació entre els excursionistes i les persones que van a fer activitats a la muntanya. Des del cos recorden que els rescats han crescut "de manera important" els últims anys, tot i que una bona part d'aquestes actuacions "es podrien haver evitat" amb una bona formació.

Per això, el cap del Grup de Recolzament d'Actuacions Especials dels Bombers (GRAE), Guillem Amorós, reconeix que estan estudiant l'opció que les federacions i els clubs esportius imparteixin cursos a aquelles persones que han de rescatar perquè no es preparen bé la sortida.

A Catalunya s'ha passat de les 857 actuacions del GRAE el 2011 a 1.448 el 2017. Això suposa una crescuda del 60%. Aquesta pujada es deu, en bona part, per l'increment de persones que van a fer activitats a la muntanya. Amorós, recorda que la formació "és clau", per evitar accidents.

El cap dels GRAE ha argumentat que "tothom pot relliscar i fer-se mal, però no és lògic que una persona es posi en una zona complicada sense tenir la preparació tècnica suficient". Els Bombers obren la porta a impartir formació a les persones que no es preparen prou les sortides a la muntanya, i se les ha de rescatar. Aquests cursos els farien les federacions i els clubs esportius, i serien un complement a la taxa que s'aplica des de ja fa nou anys, però que només ha servit per cobrar encara no una desena de rescats.

Amorós reconeix que la gent "ha pres més consciència", però alerta que l'increment de persones que van a la muntanya ha fet disparar les actuacions en aquest espai. En aquest sentit, des del cos destaquen que "són coses bàsiques" com mirar la cartografia de la zona, el temps que es trigarà a fer la ruta, la meteorologia o portar l'equipament adequat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Societat, , GRAE, rescat, accidents, Bombers
Participació