Dissabte, 20 d'abril de 2024
riuades

​Els ajuntaments del Sobirà assumiran el cost del sistema «RisqHydro»

Aquest programa, desplegat fa un parell d'anys al Pirineu, controla el cabal dels rius i llença una alerta en cas de possibles desbordaments o crescudes sobtades

ACN 21 de febrer de 2018 a les 09:15
Imatge d'un aparell que mesura el cabal dels rius | ACN
Els ajuntaments del Pallars Sobirà i el Consell Comarcal assumiran a partir d'ara el cost de manteniment del sistema RisqHydro, de 6.000 euros anuals. El RisqHydro es va desplegar al Pirineu fa un parell d'anys amb l'objectiu de controlar el cabal dels rius i alertar en cas de possibles desbordaments o crescudes sobtades. 

El sistema, coordinat per la Diputació de Lleida, es va impulsar després de les intenses riuades a la Val d’Aran i el Pallars el juny de 2013. La informació d'aquests aparells, repartits a diferents trams de riu, està disponible per tothom en temps real a través d'internet. El programa es va presentar al gener del 2016 al Pallars Jussà. 

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos Isús, ha explicat que davant el risc de perdre aquest servei, han trobat la fórmula per finançar-ne el cost. Al Pallars Sobirà hi ha vuit sensors. A partir d'ara, aquesta despesa es repartirà a parts iguals entre els municipis i el Consell Comarcal: concretament són els 15 ajuntaments de la comarca, a excepció de Farrera, d'Esterri de Cardós i de Tírvia.

Isús destaca la importància de la informació que subministren aquests aparells: informació preventiva de possibles avingudes, d'urgència de l'increment sobtat dels rius o per realitzar informes d'inundabilitat i plans d'autoprotecció. Isús afegeix que és una eina que pot ser molt útil també per determinar la navegabilitat, sobretot pensant en les empreses d'esports d'aventura. 

Pel que fa als altres socis del projecte, l'Alta Ribagorça ho deriva tot als tres ajuntaments que tenen sensors, mentre que al Pallars Jussà i a l'Alt Urgell ho assumeixen els Consells Comarcals.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació