16 d'abril de 2024
memòria històrica

S'estrena el documental «Perseguits i Salvats»

El documental que ressegueix la fugida dels jueus pel Pirineu de Lleida s'emetrà aquest dissabte a la nit a la xarxa de televisions locals i a Movistar+

ACN 24 de novembre de 2017 a les 10:00
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, durant la presentació | La Xarxa
El documental 'Perseguits i Salvats', que s'ha estrenat aquest dijous a Barcelona, ressegueix la fugida jueva de l'Holocaust pel Pirineu de Lleida amb supervivents i familiars. Entre 1939 i 1944, prop de 10.000 jueus van arribar al país creuant el Pirineu català, fugint de la persecució nazi i el col·laboracionisme francès.

Setanta-cinc anys després de l'inici d'aquell èxode, el documental ressegueix sobre el terreny l'odissea d'aquells refugiats amb supervivents i els seus descendents. Especialment colpidor és el relat de Paquita Sitzer, que tenia cinc anys quan va deixar França i va arribar a Catalunya amb la seva família a través dels Pirineus.

A 'Perseguits i Salvats', Sitzer i fills i néts d'altres exiliats visiten els paratges que els van acollir. La duresa dels fets reviscuts té un contrapunt positiu en la solidaritat que els veïns de les comarques pirinenques van demostrar als refugiats.

Els testimonis del documental coincideixen en el fet que moltes famílies jueves van aconseguir salvar la vida gràcies a l'ajut i l'empara de ciutadans anònims de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i l'Aran. I tots ells prenen consciència que estan vius gràcies a la lluita per la vida i la llibertat que van emprendre els seus parents, en unes condicions extremadament difícils. La cinta reuneix tres generacions en els principals escenaris d'aquella travessa per rememorar, a través del mateix record o del relat de famílies.

Estrena a televisió

El documental s'estrenarà aquest dissabte a les deu de la nit a través de les televisions locals i a Movistar+. L'emissió del film, de 50 minuts de durada, anirà seguit d'una conversa entre la periodista Pilar Rahola, coneixedora de la comunitat jueva, i Paquita Sister. El fil conductor de la conversa serà el rastre que aquell episodi de la infantesa ha deixat en la seva vida i també al voltant de la necessitat de preservar la memòria històrica.

Aquest documental ha estat produït per La Xarxa de Televisions Locals i la Diputació de Lleida i la direcció ha anat a càrrec de Daniel Serra i Jaume Serra i han comptat amb l'assessorament de l'historiador Josep Calvet.

El documental aprofita el projecte que el 2015 va posar en marxa la Diputació de Lleida per recuperar les rutes d'evasió dels refugiats jueus pel Pirineu lleidatà durant la Segona Guerra Mundial. Més enllà de la seva dimensió turística i cultural, es tracta d'una iniciativa local amb projecció internacional que vol rescatar la memòria històrica i reconèixer la solidaritat entre el poble jueu i el català.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació