Dilluns, 29 d'abril de 2024
óssos

S'intensifica el rebuig als óssos al Pirineu francès

El consell del departament de l'Arieja exigeixi que se'n retirin tots els exemplars

Redacció 30 d'agost de 2017 a les 12:09
El detonant de les protestes van ser les 170 ovelles trobades mortes a Lladorre | Agents Rurals
L'oposició als óssos s'intensifica al Pirineu francès. El consell de departament de l'Arieja, una regió occitana que limita amb la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà, ha exigit al govern francès retirar tots els exemplars d'aquest animal dels Pirineus. 

Segons informa Segre, el manifest qualifica de "fracàs devastador" el programa de reintroduccions dels óssos, que són "fortament depredadors" i ocasionen prejudicis a la ramaderia. El departament de l'Arieja exigeix "retornar-los al seu país d'origen". Dels més de quaranta exemplars de plantígrads al Pirineu, només tres procedeixen d'Eslovènia: Pyros, Hvala i Goiat, l'únic reintroduït per la Generalitat. La resta són nascuts a la serralada fronterera.

El manifest del consell del departament de l'Arieja ha rebut el suport de 16 dels 26 electors de l'assemblea. A principis d'agost, un alcalde d'aquesta regió occitana va prohibir el trànsit d'óssos al seu municipi, com a mesura "simbòlica" per reobrir el debat de la reintroducció dels plantígrads al Pirineu. 

La crispació s'ha agreujat després que membres de l'equip de seguiment de l'ós fossin rebuts amb amenaces de mort i trets a l'aire quan anaven a verificar un atac atribuït a un ós. El detonant de les protestes va ser la mort de prop de 170 ovelles, d'un ramat francès, que van aparèixer a Lladorre, on es van despenyar des d'una cresta de la muntanya arran després que un ós les ataques des del territori francès. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació