16 d'abril de 2024
Mossegada de salut

Intolerància a la fructosa: quins aliments he d'evitar?

La nutricionista Laura Espia ens explica quins són els aliments desaconsellables si ens diagnostiquen intol·lerància a la fructuosa

Laura Espia 28 de juliol de 2017 a les 11:59
“Bon dia Laura, m’han diagnosticat intolerància a la fructosa i vaig una mica perduda en que consisteix la dieta, em podries fer cinc cèntims? Gràcies! J L. Sanchez
 
La dieta controlada en fructosa i sorbitol és aquella que té per finalitat limitar l'aportació d'aquests sucres fins a concentracions que permetin disminuir els símptomes d'intolerància en pacients amb malabsorció de fructosa i/o sorbitol, i evitar l'acumulació d’aquests.

És important no confondre intolerància hereditària a la fructosa (IHF) i malabsorció de la fructosa. La IHF és un error genètic del metabolisme de la fructosa que es dona en un de cada 20.000 persones. A causa d'aquest error congènit, quan les persones que pateixen IHF ingereixen fructosa, aquesta és absorbida per les cèl·lules intestinals però l'organisme és incapaç de metabolitzar-la correctament ja que no té l'enzim fructosa-1-fosfat-aldolasa (aldolasa B). Aquesta deficiència genera que s'acumuli un producte intermedi de la degradació de la fructosa que és tòxic per a l'organisme. 
 

Estructura molecular de la fructosa Foto: Cedida


 

La fructosa és un hidrat de carboni que s'ingereix principalment com a sacarosa (sucre comú) i està present de forma natural a la mel, la fruita, les verdures i en petites quantitats en algunes hortalisses. La sacarosa és un disacàrid que s'hidrolitza a l'intestí prim en quantitats iguals de fructosa i glucosa. Per tant, els símptomes que es presentaran en aquest tipus d'intolerància seran símptomes gastrointestinals com diarrees, dolor abdominal, nàusees o gasos. També cal conèixer que, una altra possible font de fructosa és el sorbitol, un edulcorant utilitzat en la majoria dels productes "sense sucre o light" i que en ser metabolitzat pel nostre organisme pot generar aquest sucre.

El tractament a seguir si pateixes aquest tipus d’intolerància és una dieta restringida en fructosa. Aquesta restricció variarà en funció de cada persona depenent de si la malabsorció és total o parcial i, dins d'això, quin grau d'intolerància és pateix.

Algunes persones presenten una absorció normal de fructosa i/o sorbitol quan es prenen per separat (valorat mitjançant la prova de l'alè de l'hidrogen després d'administrar 20g de fructosa i/o 3.5g de sorbitol), però en canvi malabsorveixen la barreja de tots dos. Aquest fet s'ha de tenir en compte alhora d’elaborar la dieta. Les pautes dietètiques en aquest tipus d’intolerància consisteix en excloure de la dieta tots els aliments que continguin fructosa i/o sorbitol tant naturals com preparats comercials (ull amb les etiquetes!).
 

Etiqueta d'un iogurt que conté fructosa Foto: Cedida


La fructosa és particularment superior en la mel, pomes, peres i els seus sucs. No obstant això, la major quantitat de fructosa lliure ingerida prové del seu ús com a edulcorant i de la indústria alimentària (xarop de blat de moro). En canvi, és poc freqüent l'excés de fructosa en les baies (maduixes, gerds...), vegetals i llegums.

D'altra banda, el sorbitol és abundant en les fruites i sucs de la família de les rosàcies (poma, pera, cirera, albercoc, prunes). De totes maneres la major quantitat de sorbitol que s'ingereix prové del seu ús comercial en els caramels, goma de mastegar, aliments dietètics per a diabètics i alguns productes farmacèutics com xarops. Es troba sorbitol en menors quantitats (<200mg / 100g porció) en vegetals com la remolatxa, la pastanaga, l'api, els cogombres, les cebes i els raves.

Tu mateix pots aprendre fins a quin punt pots ingerir petites quantitats d'alguns d'aquests aliments prohibits sense que et produeixin símptomes. De tota manera, és important no prendre en un mateix dia o àpat més d'un aliment prohibit. Per altra banda, s'ha de tenir en compte que aquest tipus de dieta s'ha de suplementar amb vitamina C, ja que les principals fonts d'aquesta es troben restringides (es suggereix una suplementació de 30 mg / dia)

Com pots veure és una mica complicat poder resumir aquest tipus d'intolerància en quatre línies, per tant, si pateixes aquesta patologia, el més recomanable és contactar amb un dietista que t’assessori per aconseguir una dieta el més variada i agradable possible incloent tots els aliments que puguis tolerar.
 
Espero que et sigui d'utilitat i recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic: lespiamonso@gmail.com
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació