Divendres, 19 d'abril de 2024
Raiers

Els raiers de la Pobla de Segur tornen a solcar el riu en la 39a Diada dels Raiers

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha completat el descens de prop de sis quilòmetres | L'any que ve es prepararà una edició especial i commemorativa coincidint amb el 40è aniversari de la festa | Ser Patrimoni de la Humanitat, repte de futur dels raiers

Jordi Ubach / ACN 2 de juliol de 2017 a les 17:58
Un dels quatre rais arribant al Pont de Claverol aquest diumenge al matí | Jordi Ubach
Quatre rais i una vintena de raiers han tornat a solcar les aigües del riu Noguera Pallaresa aquest diumenge en la 39a Diada dels Raiers de la Pobla de Segur, una festivitat anual organitzada per l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa que serveix per rememorar l'antic transport fluvial de la fusta, un ofici que va desaparèixer fa gairebé un segle.

La festa ha viscut el plat fort aquest diumenge al matí amb la tradicional baixada dels rais per la Noguera Pallaresa i el dinar popular. El raier convidat enguany ha estat el conseller de Cultura, Santi Vila, que ha completat el descens a bord d'una de les embarcacions. Els quatre rais han baixat els sis quilòmetres que separen la presa de Llania i el Pont de Claverol encoratjats per centenars de persones que omplien els marges del riu.
 

El conseller Santi Vila s'ha vestit de raier per completar el descens. Foto: Cultura


La baixada, però, ha estat una mica més accidentada del que és habitual. Només tres dels quatre rais han arribat al Pont de Claverol, ja que un d'ells ha xocat contra una roca a la zona del Bernedot, a prop de l'arribada, i s'ha trencat completament. Els raiers s'han hagut de llençar a l'aigua però ningú ha pres mal. Un segon rai ha pogut arribar però també ha embarrancat per la part posterior.

Ser Patrimoni de la Humanitat, repte de futur

El president de l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, Eduard Bastús, ha recordat que un dels reptes de futur és que la festa pugui ser declarada Patrimoni Immaterial de Humanitat, una fita que considera "totalment necessària". "S'està treballant des de l'Associació Internacional de Raiers perquè algun país pugui presentar la candidatura i que ens englobi a totes les zones on ho celebrem, però de moment està en stand-by", ha reconegut.

En aquest sentit, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat que la iniciativa té el suport del Govern. "Des del Tren del Llacs a expressions com la baixada dels raiers tenen a veure amb una mateixa lògica, que és el compromís del Govern, de les institucions i de la gent amb tota una herència i una tradició que, a més, com es veurà l'any que ve amb els 40 anys, troba moltes complicitats internacionals", assegura Vila.
 

Un rai amb sis raiers en la seva arribada al Pont de Claverol. Foto: Jordi Ubach


L'any que ve, edició especial

El conseller ha baixat amb el primer rai, que no ha tingut cap incidència, per "complir la paraula donada" i perquè "des del departament de Cultura estem molt compromesos amb totes les expressions de cultura popular i de recuperació de les tradicions". Eduard Bastús, de la seva banda, ha avançat que l'any que ve prepararan una "edició especial" per celebrar el 40è aniversari de la festa. 

La Diada dels Raiers va arrencar divendres amb la tradicional tallada del pi, la girellada popular i els balls i danses dels raiers. La celebració va continuar l'endemà, ben d'hora, amb la desena edició de la caminada popular l'Espardenyada, el concurs d'equilibris Biga-boja -una de les novetats d'enguany-, la presentació del conte Petita Història dels Raiers, de Jesús Sànchez, que compta amb les il·lustracions de Pilarín Bayés, i el ball de nit. 

Recuperar la memòria històrica de l'ofici del raier al Pirineu català. Aquest és l'objectiu que busca l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa des que es va fundar l'any 1979. La Generalitat de Catalunya va reconèixer l'any 2003 la tasca de l'entitat guardonant-la amb la Creu de Sant Jordi per mantenir viva la tradició d'un patrimoni cultural que s'hauria perdut si no s'hagués engegat aquest projecte.
 

Santi Vila, amb membres de l'organització de la Diada dels Raiers. Foto: Cultura


 VÍDEO: El descens amb rai del conseller Santi Vila pel Noguera Pallaresa

 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació