Divendres, 19 d'abril de 2024
ecologisme

La Generalitat obliga a modificar la competició de tir al plat de Rialp

La direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural considera que el nombre de llocs de tir i la seva distribució pot comportar un impacte negatiu | Ipcena no hi està d'acord i acusa el Govern de "cedir a les pressions" dels promotors | El campionat se celebrarà aquest cap de setmana a Port Ainé

Jordi Ubach Llorens 13 de juny de 2017 a les 09:17
L'hotel de Port Ainé obrirà les portes per acollir els participants | RFEC
La direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ha obligat a modificar el projecte inicial de la competició de tir al plat Compak Sporting, que té previst celebrar-se el proper cap de setmana a les pistes d'esquí de Port Ainé. L'organisme considera que el nombre de llocs de tir previstos inicialment, així com la seva ubicació i distribució, podia comportar un impacte negatiu envers la fauna amenaçada present a la zona.

En concret, ha proposat ubicar aquestes zones en una cota més alta de la inicialment prevista, separant-les de l'espai Natura 2000 i de la zona d'influència del Parc Natural de l'Alt Pirineu. A més, s'ha reduït de 8 a 5 el nombre de llocs de tir i s'ha orientat la zona de tir en direcció contrària a l'espai Natura 2000. Cal recordar que tant Ipcena com Depana han denunciat la competició en l'últim mes.

El Govern també ha establert una sèrie de condicions addicionals, com que es faci servir de manera prioritària l'ús de munició sense plom, que el campionat es dugui a terme en les hores centrals del dia i que l'organització es faci responsable de la recollida de tots els residus que es generin durant la competició. També s'ha indicat que, en cas que es plantegin proves similars en un futur, es canviïn les dates per fer-les a partir de finals del mes de juliol.

Ipcena acusa el Govern de cedir a les pressions

L'entitat ecologista Ipcena, de la seva banda, ha lamentat la decisió presa per la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Ambient, a qui ha acusat de "cedir a les pressions" de l'Ajuntament de Rialp i de la Federació Espanyola de Caça "malgrat l'evident impacte" de la prova i malgrat disposar de multitud de llocs per realitzar-se la prova amb menys risc per la natura.

El secretari general d'Ipcena, Joan Vàzquez, ha qualificat de "canvis purament d'imatge" les modificacions ordenades per la Generalitat.

La prova es presenta a la Diputació

Mentrestant, la Diputació de Lleida ha acollit aquest dilluns al matí la presentació del campionat, que preveu reunir uns 300 participants durant tot el cap de setmana. Aquests procedeixen de tot l'estat espanyol i es calcula que entre tiradors, familiars i amics l'esdeveniment atraurà unes 1.500 persones. 
 

Presentació del campionat a la Diputació de Lleida. Foto: Diputació de Lleida


L'acte ha comptat amb la participació del diputat Antoni Navinés; del vicepresident tercer de la Diputació i alcalde de Rialp, Gerard Sabarich; del president de la Societat de Caçadors esportius de Rialp Vall d'Àssua, Josep Maria Ubach, i del delegat de Competicions de la Federació Catalana de Caça, Ignasi Albert.

Per acollir al gran nombre de persones que es desplaçaran amb motiu del campionat, l'hotel de Port Ainé obrirà les seves portes aquest cap de setmana. Durant la presentació, Sabarich ha explicat que es tracta d'un campionat molt rigorós i amb un clar respecte al medi natural que vol posar en valor els recursos patrimonials, culturals, mediambientals i esportius de la comarca del Pallars Sobirà. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació