Dimarts, 30 d'abril de 2024
cartografia

Presenten una exposició cartogràfica sobre les centrals hidroelèctriques

Molts dels mapes i estudis geològics tenen un gran valor patrimonial perquè van ser els primers anàlisis de detall de la zona

Redacció 11 de maig de 2017 a les 09:26
El director de l'ICGC, Jordi Massó, va inaugurar la mostra cartogràfica | Territori
El director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, ha inaugurat aquest dimecres a Tremp la mostra de mapes de les obres hidroelèctriques al Pallars procedents del fons FECSA. L'exposició romandrà oberta al públic fins el 10 d'octubre a la seu que l'ICGC té a la capital del Pallars Jussà.

En l'acte de presentació de la cartografia hi va participar també el subdirector adjunt de Geologia i cap del Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus, Xavier Berástegui, i la cap de la Cartoteca de Catalunya, Carme Montaner. 
 
Per construir les centrals hidroelèctriques, professionals d'empreses privades van dur a terme gran quantitat de mapes i d'estudis geològics de precisió, amb corbes de nivell a escales mitjanes i grans. En molts casos, aquests mapes manuscrits van ser els primers treballs científics detallats de la topografia i la geologia de la zona i, tot que ara han quedat obsolets, tenen un gran valor patrimonial i de coneixement territorial.
 

Mostra de l'exposició cartogràfica de l'ICGC Foto: Territori


Aquesta cartografia, desconeguda fins fa pocs anys, va quedar arxivada en les diferents empreses fins que, el 1994, FECSA va dipositar el seu fons a l'ICGC. Actualment, tots els mapes es troben digitalitzats i es poden descarregar gratuïtament des de la Cartoteca Digital de l'Institut Cartogràfic.

La inauguració de l'exposició coincideix amb el quart simposi internacional sobre la història de l'electrificació que s'està celebrant aquesta setmana al Pallars. Tant la mostra com el simposi formen part de l'interès de l'ICGC per recuperar, catalogar i difondre els mapes i els estudis relacionats amb les grans obres hidroelèctriques del Pirineu.

El novembre passat, precisament, l'ICGC va signar un conveni de col·laboració amb l'associació Pirineus.Watt per recuperar aquests treballs.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació