Dissabte, 27 d'abril de 2024
Geologia

Projecten a Rubió un centre de descoberta de Ciències de la Terra

Es reformarà un edifici com a espai d'interpretació del patrimoni geològic i palentològic complementat amb un jardí de roques

Redacció / ACN 10 de febrer de 2017 a les 19:43
El projecte s'ha presentat aquest divendres al matí a Vilamur | ACN
El Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'Ajuntament de Soriguera han presentat aquest matí a Vilamur el projecte del Centre de descoberta de Ciències de la Terra, que s'ubicarà al nucli de Rubió. El Centre se situarà en un edifici a peu de la N-260, que es reformarà com a espai d'interpretació del patrimoni geològic i paleontològic complementat amb un jardí de roques a l'exterior de l'edifici. 

L'espai actuarà com a centre d'acollida de visitants, proporcionant informació sobre vuit Llocs d'Interès Geològic del parc, fàcilment accessibles i indentificables per a tots els públics. En aquest sentit, el director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, ha destacat que es preveu aprofitar la xarxa de senders senyalitzats per promoure aquests itineraris geològics. 

Pel que fa al jardí, s'estructurarà seguint l'escala geològica, de més antiga a més moderna, amb un passeig conductor entre les diferents mostres. A més, tindrà una silueta d'arcosaure, un rèptil que va aparèixer fa 250 milions d'anys a la zona. 
 

Edifici on s'ubicarà el Centre de descoberta de Ciències de la Terra. Foto: ACN


Àrea de gran riquesa geològica

La zona del port del Cantó és una àrea de gran riquesa geològica perquè se situa en una falla on s'intercalen mostres de diversos períodes. A més, molt a prop s'hi han localitzat fòssils d'arcosaures, que són anteriors als dinosaures. 

L'habilitació del Centre necessitarà una inversió d'uns 300.000 euros, que anirà a càrrec del Parc Natural i de l'Ajuntament de Soriguera. Es preveu que pugui estar en funcionament durant el 2018. 

L'avantprojecte presentat aquest divendres a Vilamur ha estat el fruit de diverses sessions de debat participatiu en les quals ha participat l'òrgan gestor del Parc, l'Ajuntament de Soriguera, els consells comarcals del Pallars Sobirà i de l'Alt Urgell, representants de l'Institut Cartogràfic i Geològic, de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, de la Facultat de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Museu de la Conca Dellà, el Dinosfera de Coll de Nargó i associacions de veïns i geòlegs voluntaris.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació