Divendres, 19 d'abril de 2024
fibra òptica

La fibra òptica connectarà Tremp i Sort amb la Val d'Aran en dos anys

El 85% dels edificis de la Generalitat al Pallars Jussà i el 70% del Sobirà ja estan interconnectats amb fibra òptica | La Generalitat es compromet a connectar totes les capitals de comarca catalanes abans del 2020

Jordi Ubach Llorens 26 de gener de 2017 a les 18:35
Jordi Puigneró, reunit amb l'alcalde de Tremp i membres de l'equip de govern | Jordi Ubach
El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, ha visitat aquest dijous les localitats de Rialp i Tremp per donar a conèixer el desplegament de la fibra òptica i altres actuacions en infraestructures de telecomunicacions que s'han dut a terme recentment a les comarques pallareses.

A Rialp, Puigneró s'ha reunit a l'ajuntament amb l'alcalde del municipi, Gerard Sabarich. Més tard s'ha desplaçat a Tremp, on s'ha trobat amb l'alcalde, Joan Ubach, i el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda. Ha estat a la capital del Pallars Jussà on s'han explicat als mitjans de comunicació els detalls de les actuacions tecnològiques que s'han efectuat darrerament.

Actuacions al Pallars

Puigneró ha manifestat el compromís de la Generalitat en connectar totes les capitals de comarca catalanes abans del 2020, i ha explicat que al Pallars les poblacions de Tremp i la Pobla de Segur ja disposen de connexió troncal de fibra òptica. L'objectiu immediat és, segons ha assegurat, arribar a Sort i connectar els Pallars amb la Val d'Aran en un màxim de dos anys, tot i que ha matisat que la capital del Pallars Sobirà actualment ja està unida amb la Seu d'Urgell.
 

Mapa de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat al Pallars. Foto: Xarxa Oberta


El secretari de Telecomunicacions ha explicat que la xarxa de fibra òptica que la Generalitat ha fet arribar al Pallars Jussà ja ha donat els primers fruits gràcies, en aquest cas, a l'explotació de l'operadora Adamo Telecom a Tremp i la Pobla de Segur. Puigneró ha mostrat el seu compromís a redactar un estudi conjunt amb el Consell Comarcal per tal de fer arribar la fibra òptica a la resta de la comarca.

Jordi Puigneró també ha explicat que un altre dels projectes que contempla el Govern és interconnectar amb fibra òptica totes les seus que la Generalitat té repartides arreu del territori, com ara les comissaries dels Mossos d'Esquadra, els hospitals o les escoles públiques.

En aquest sentit, Puigneró ha dit que al Pallars Jussà ja estan connectats el 85% dels edificis (24 de 28). Al Pallars Sobirà, en canvi, el percentatge és del 70%, ja que per ara estan connectades 15 seus de les 21 de què disposa. La previsió és poder activar la majoria dels edificis que encara no disposen de fibra òptica abans que acabi l'any en curs.

Pel que fa a la xarxa sense fil, Puigneró també ha explicat que recentment s'ha invertit en la posada en funcionament de dos torres de telecomunicacions a les comarques pallareses, una a Sarroca de Bellera, al Pallars Jussà, i l'altra a Rialp, al Pallars Sobirà.
 

El secretari de Telecomunicacions també ha visitat Rialp. Foto: Ajuntament de Rialp


Voluntat comarcal al Jussà

Pel secretari de Telecomunicacions, Jordi Puigneró, un dels grans reptes que la societat afronta és la revolució digital en la que estem immersos, un moment històric que ha equiparat amb els canvis que va suposar la revolució industrial. Puigneró ha assegurat que és "fonamental" per l'activitat econòmica d'un país i d'un territori desenvolupar-se en aquest nou entorn.

L'alcalde de Tremp, Joan Ubach, creu que la fibra òptica és actualment una "necessitat" i una oportunitat per les empreses del municipi, i ha destacat la suma de voluntats entre el Consell Comarcal, l'Ajuntament i la Generalitat per implantar a la comarca una connectivitat competitiva. En aquest sentit, Ubach ha afirmat que un cop la fibra òptica s'hagi implementat a Tremp, l'objectiu serà ampliar el servei a la resta de la comarca. 

De la seva banda, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, ha mostrat el seu compromís en fer arribar la fibra òptica als 14 municipis del Pallars Jussà, i ha assegurat que la implicació de l'ens comarcal en la confecció del projecte comarcal serà "del 100%". Tot i això, Aranda ha admès que es tractarà d'una tasca "molt complexa" que requerirà temps.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació