Dijous, 25 d'abril de 2024
recerca

L'historiador Joan Ramon Piqué guanya la 6a Beca del Pallars Jussà

Un projecte sobre les quadres senyorials al Pallars i l'Alta Ribagorça és el guanyador de la Beca Mossèn Jesús Castells i Serra 2016

Redacció 7 de novembre de 2016 a les 11:08
Joan Ramon Piqué, guanyador de la 6a beca del Pallars Jussà | Arxiu Comarcal Pallars Jussà
El jurat de la 6a beca Mossèn Jesús Castells i Serra 2016 ha acordat concedir la beca a l'historiador de Vilaller (Alta Ribagorça) Joan Ramon Piqué i Badia pel seu projecte Les Quadres Senyorials als Pallars i a l'Alta Ribagorça. Territoris i dominis jurisdiccionals dels petits senyors locals. En aquesta 6a edició, es van presentar un total de set projectes.

En aquesta recerca, Piqué defineix les característiques principals de les quadres senyorials pallareses i ribagorçanes, una realitat senyorial i històrica molt poc coneguda i estudiada. La capital del Pallars Jussà té el seu origen en la Quadra de Tremp, on es va formar el nucli mercès a la donació comtal d'una quadra al bisbe d'Urgell per tal de fundar la vila.

El jurat destaca del projecte guanyador el seu rigor teòric i metodològic de les fonts i la bibliografia, la claredat dels objectius, la temàtica sobre un aspecte històric que estudia transversalment els territoris dels Pallars i l'Alta Ribagorça i, especialment, el seu caràcter innovador per ser una temàtica poc estudiada al Pirineu occidental. 

La beca, de caràcter anual, està dotada amb 3.000 euros i la publicació del treball. Està organitzada conjuntament entre l'Ajuntament de Tremp, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

El seu objectiu fonamentalment es premiar al millor projecte de recerca inèdit sobre història i a qualsevol altre àmbit d’estudi que se centrin en els fons documentals ingressats a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.

 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació