Dilluns, 6 de maig de 2024
incendi cerbi

Estabilitzat l'incendi de les Valls d'Àneu amb un balanç provisional de 567 hectàrees cremades

L'augment de la humitat i la pluja caiguda a la zona han afavorit les tasques dels Bombers | A falta del balanç definitiu, el foc ha cremat 567 hectàrees, 104 pertanyents al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Jordi Ubach Llorens 4 de novembre de 2016 a les 13:02
El flanc de damunt d'Isavarre, aquest migdia, ja estabilitzat | Xavi d'Isavarre
Coincidint amb l'arribada de la pluja a la zona i després de tot un matí de feina, els Bombers de la Generalitat han donat aquest migdia per estabilitzat l'incendi que crema des de dissabte a la muntanya de Cerbi, als termes municipals de la Guingueta d'Àneu i Alt Àneu. A falta del balanç definitiu, el foc ha cremat unes 567 hectàrees, 104 de les quals pertanyents al Parc Natural de l'Alt Pirineu.

La tasca dels Bombers, aquest matí, s'ha centrat en el barranc de Lleiter, per una banda, i en revisar la resta del perímetre afectat per l'incendi, que havia quedat confinada ahir a la tarda. En aquests moments, a la zona ja no hi queda cap punt actiu de foc, per la qual cosa, a partir d’ara, els Bombers començaran a remullar el barranc esmentat i a continuar fent vigilància de la zona que ja havia cremat en dies anteriors.
 
Al llarg de la passada matinada, en què els Bombers no hi han pogut treballar donada l'orografia del terreny, les humitats relatives han pujat considerablement a la zona de l'incendi, havent passat del 20% de les darreres nits a més del 45%. Aquest fet ha ajudat en el sentit que la vegetació ha estat menys disponible en l'únic front actiu de l'incendi, al barranc de Lleiter.

Al llarg de la nit, el foc ha anat baixant lentament les parets del barranc i no s'ha escampat més enllà. Per això, avui s'espera poder atacar aquest front amb la intervenció des mitjans aeris i amb la intervenció dels Bombers que hi estan arribat per via aèria, treballant amb eines manuals i amb l'ús del foc tècnic. Les previsions meteorològiques, a més, indiquen que aquesta tarda és molt probable que plogui en aquesta zona i que torni a pujar la humitat.
 

Una avioneta fent una descàrrega d'aigua a la zona de l'incendi. Foto: ACN


En aquests moments i un cop estabilitzat el foc, operen a la zona 26 dotacions terrestres i 6 mitjans aeris formats per 4 helicòpters i 2 avions de vigilància i atac. Tots ells treballen per tal de remullar la zona i donar definitivament per extingit l'incendi. A causa de la meteorologia adversa, finalment no hi han pogut arribar els hidroavions cedits pel Ministeri d'Agricultura ni la unitat helitransportada d’Aragó.

La resta del perímetre va quedar assegurat ahir dijous, amb moltes zones on ja no hi ha flama. Tot i això, els Bombers revisaran aquestes àrees per comprovar que no hi hagi hagut cap represa. Segons els Agents Rurals, 400 hectàrees del perímetre afectat per l'incendi corresponen al terme municipal de la Guingueta d'Àneu i 167, a Alt Àneu. 
 

Un avió del Ministeri d'Agricultura agafant aigua a l'embassament de Sant Antoni. Foto: Joan Macaya


La major part de la vegetació cremada és matoll (328,38 ha) mentre que la resta són pastures (78,05 ha), massa arbrada (71,05 ha) i terrenys improductius (32,28 ha). La superfície afectada del Parc Natural de l'Alt Pirineu és de 104,39 hectàrees.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Successos, Bombers, foc, incendis
Participació