Dimecres, 15 de maig de 2024

​El FeMAP conclou aquest cap de setmana amb un 15% més d'assistència

4.800 persones han assistit als concerts de la 6a edició del FeMAP, que finalitza aquest cap de setmana

Redacció 25 d'agost de 2016 a les 09:36

Imatge d'una de les actuacions de la 6a edició del FeMAP. Foto: FeMAP


El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) conclou aquest cap de setmana la seva 6a edició després de gairebé dos mesos de la seva inauguració amb un augment del 15% de l'assistència respecte l'edició anterior. Els tres concerts que La Ritirata ofereix aquest cap de setmana a Escaldes-Engordany (dijous 25), la Seu d'Urgell (divendres 26) i Alp (dissabte 27) posaran punt i final al FeMAP 2016.

El Pallars ha acollit 15 concerts entre els mesos de juliol i agost a les poblacions de La Pobla de Segur, Tremp, Salàs de Pallars, La Torre de Capdella, Esterri d'Àneu, Espot, Alt Àneu i Sort. En total, s'hauran celebrat 43 concerts pel Pirineu de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord. Per la quantitat de concerts i extensió territorial, el FeMAP és el festival de música antiga de major magnitud de tot Europa. 

Des de la primera edició, l'any 2011, en què hi van participar 10 municipis, s'han multiplicat pràcticament per tres les localitats que acullen aquesta proposta de música antiga d'alt nivell. En aquesta edició s'han afegit al FeMAP el municipis de Salàs de Pallars, Vilaller, Vall de Boí, Riner, Llívia i Organyà.

De l'1 de juliol i fins al 27 d'agost s'han pogut escoltar 17 formacions musicals diferents provinents de Catalunya, Galícia, Andalusia, Madrid, País Valencià, Euskadi, Itàlia i França.

En aquesta edició, han exhaurit les entrades els concerts d'Amat Santacana i Eloi Fuguet a Llívia i Riner, Clus Trobar a Organyà, Qvixote Quartet i Carles Canut a Vall de Boí, Raquel Andueza als tres concerts de Sort, Estamariu i Ordino, Musica Reservata a Guardiola de Berguedà i a Bòssot, l'Ensemble O Vos Omnes a Sant Joan de les Abadesses, Salàs de Pallars i la Seu d'Urgell, Acadèmia 1750 a la Seu d'Urgell i a Paüls de Flamisell i Rafael Ruibérriz i Alfonso Sebabstián a Sort i a l'Alt Àneu.

El FeMAP Social

La novetat més destacada d'aquesta sisena edició ha estat el programa FeMAP Social, que s'ha dut a terme amb una gran participació i acollida per part de les poblacions participants. La proposta ha consistit en 15 concerts fets a domicili en diferents centres amb col·lectius en risc d'exclusió social (discapacitat, salut mental, disminució, tercera edat, vídues en soledat, etc.), 7 tallers preparatoris amb col·lectius que després s'han desplaçat i assistit als concerts convencionals de forma inclusiva i un taller per a un col·lectiu que ha fet les seves colònies a la Vall de Boí.
 

Josep Maria Dutrèn, director del festival. Foto: Jordi Ubach


Els 15 concerts a domicilis van ser duts a terme al llarg del mes de juliol per alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus, un centre creat aquest curs a partir de les escoles de música de la Seu d'Urgell, Puigcerdà i Berga. La col·laboració del Conservatori en la preparació del programa i tutorització dels 4 alumnes seleccionats respon a la voluntat del FeMAP de treballar amb tots els agents del territori.

Les produccions pròpies del festival

El FeMAP ha firmat en aquesta sisena edició dues produccions pròpies: el tret de sortida va ser amb Les Quatre Estacions d'Antonio Vivaldi, en un a producció encarregada al violinista de Mollerussa Joan Espina.

La segona producció pròpia ha estat el concert titulat Les músiques del Baró de Maldà, a càrrec del Qvixote Quartet i l'actor Carles Canut. L'actor de Gerri de la Sal va interpretar diversos textos del dietari del Baró en què es retrata la Barcelona canviant del segle XVIII i els seus viatges, sempre amb molt sentit de l'humor.

Activitats paral·leles

Amb la voluntat de dinamitzar el territori, el FeMAP ha ofert diverses propostes al voltant dels concerts. Una ha estat l'organització de 22 visites a museus, monuments, jaciments i entorns naturals abans de les funcions. Dins d'aquesta vessant turística del festival, s'han creat també més de 50 packs turístics que incloïen l'allotjament i l'entrada al concert en un sol clic, en un projecte sense precedents que disposa d'un catàleg i d'un web propi.

A més a més, el FeMAP va organitzar una exposició de fotografies d'Araceli Merino, en què revisitava les pintures venecianes de Canaletto a partir de fotografies preses des del mateix angle. La seva proposta s'ha pogut veure al llarg del mes de juliol a la Seu d'Urgell.

El FeMAP 2016 ha dut a terme també el concurs d'aparadors en què els comerços han creat una atmosfera de festival. També s'ha celebrat la secció FeMAP Gastrofilm, amb la projecció del documental Música Celestial, d'Àngels Diemand-Hartz i degustacions de productes agroalimentaris locals.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació