Divendres, 19 d'abril de 2024

Les Llàgrimes de Sant Llorenç més intenses dels últims anys arriben avui

La pluja de meteors més famosa de l'estiu arriba a la seva màxima activitat aquesta matinada

Europa Press 11 d'agost de 2016 a les 09:45

La pluja d'estels de les Perseides és la més popular de l'any. Foto: NASA


Les Llàgrimes de Sant Llorenç, també anomenades Perseids, tenen lloc entre finals de juliol i agost, quan la Terra travessa l'estela del cometa SwiftTuttle en la seva trajectòria al voltant del Sol. Això provoca que hi hagi una multitud de partícules, anomenades meteoroides, que xoquen contra l'atmosfera. Enguany la pluja d'estels serà cinc vegades més intensa que en anys anteriors, ja que les Perseids solen tenir un màxim de 100 meteors per hora i, segons informa l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), pot arribar fins a 500 meteors per hora.
 
Així doncs, la pluja de meteors més famosa de l'estiu arriba a la seva màxima activitat aquesta matinada de l'11 al 12 d'agost. Segons expliquen els experts, aquest serà la més intensa dels últims anys. 

Quan seran més visibles?

El primer moment en què l'activitat serà més alta es produïra entre les 2.00 i les 6.00 hores (hora peninsular), mentre que el segon tindrà lloc entre les 13.00 i les 15.30 hores del dia 12. En aquest cas, en coincidir amb l'horari diürn no seran tan visibles, però afavorirà la seva observació des del nord d'Amèrica.

I és que, aquest pluja té una major visibilitat a l'hemisferi nord, ja que la constel·lació de Perseu apareixerà pel nord-est a partir de les 22 hores i es mantindrà visible durant tota la nit a la vegada que va guanyant altitud

Observació de les Perseides

Per poder observar-les millors, els experts recomanen consultar el temps abans, per comprovar que no hi haurà núvols i saber quina temperatura farà. No cal telescopi, ni prismàtics però sí allunyar-se de la ciutat per evitar la contaminació lumínica.

Per la seva banda, la Lluna interferirà en l'observació del fenomen, que apareixerà en el cel en fase creixent. És per aquest motiu que es recomana observar les Perseids a partir de les dues de la matinada, ja que la Lluna tindrà un efecte menor.

Es recomana observar a 40 graus de la constel·lació de Perseu, i prendre com a guies les de Taure, Andròmeda o l'Óssa Menor. A més, no caldrà utilitzar telescopis ni cap instrument òptic. La pluja es podrà veure a ull nu sempre i quan s'estigui en una zona fosca i lluny de la contaminació lumínica de les ciutats.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació