Dimecres, 15 de maig de 2024

Perilla el Museu de les Papallones de Sort

Els promotors del Museu denuncien que l'Ajuntament els vol fer fora i amenacen en emportar-se la seva col·lecció | El consistori els emplaça a redissenyar el projecte museístic i implantar un nou model de gestió

Jordi Ubach 13 de juliol de 2016 a les 11:43

El Museu de les Papallones de Catalunya, a Pujalt. Foto: Museu de les Papallones


Els més de 4.800 exemplars de papallona exposats des de l'any 2002 al Museu de les Papallones de Catalunya, amb seu a Pujalt (Sort), podrien canviar d'ubicació si els seus propietaris i l'Ajuntament de Sort no arriben a un acord. 

El motiu de la discordança és el retorn per part de l'Ajuntament de 111.000 euros corresponents a un ajut europeu de 135.000 euros, que va ser assignat al consistori l'any 2009 per destinar al Museu i que ara la Comunitat Europea els reclama, segons el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sort, Pere Bascones. L'edil explica que el consistori s'ha vist obligat a retornar aquests diners perquè no ha pogut demostrar la comptabilitat dels darrers anys del Museu, una tasca que atribueix a Alfons Dolsa i Maria Teresa Albarrán, propietaris de la col·lecció.

Dolsa nega qualsevol responsabilitat amb aquesta comptabilitat i atribueix el retorn de l'ajut europeu a la "mala gestió" feta per part de l'Ajuntament. "No hem demanat mai res d'aquests ajuts, sempre els ha tramitat l'Ajuntament, nosaltres no hi tenim res a veure", assenyala molest. Dolsa assegura que el consistori l'ha convidat a marxar i denúncia que des de fa uns mesos l'ha deixat sense calefacció ni servei de neteja. El propietari de la col·lecció, a més, reclama a l'Ajuntament una subvenció de 15.000 euros procedent de l'Agència Catalana de Turisme.

L'Ajuntament, per la seva banda, assegura a través d'un comunicat que "en cap moment s'ha convidat a marxar" els propietaris de la col·lecció, i assenyala que el conflicte amb Dolsa i Albarrán "no hauria de motivar la marxa de la seva col·lecció si realment estan interessats en col·laborar en el redisseny del projecte museístic i d’un nou model de gestió". El consistori creu que "cal superar les mancances d’un model de gestió indefinit i d’un pla estratègic inexistent".
 

Alfons Dolsa fent una explicació a un grup d'alumnes durant una visita. Foto: Museu de les Papallones


Bascones ha fet palesa l'aposta del consistori perquè el Museu de les Papallones segueixi a Pujalt, però remarca que "s'han de fer els deures" conjuntament. El regidor ha explicat que l'equipament comporta una despesa "que ara per ara no ens podem permetre", i és per aquest motiu que s'estan buscant col·laboracions d'altres ens, com el Parc Natural de l'Alt Pirineu o el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Dolsa, en canvi, amenaça en marxar, i assegura que ja disposa de diferents opcions per traslladar la seva preuada col·lecció en altres indrets. "Tenim ofertes en les que estem treballant, fins i tot alguna de l'estranger. Ens han vingut a visitar diversos ajuntaments catalans, algun d'ells del Sobirà", assegura. El propietari de la col·lecció del Museu de les Papallones, que rep uns 6.000 visitants anuals, admet que li agradaria quedar-se al Pallars.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació