Diumenge, 5 de maig de 2024

La Lluna plena il·lumina l'arribada de l'estiu

Feia 49 anys que no es donava aquesta circumstància | Aquest dimarts serà el dia més llarg de l'any

Redacció 21 de juny de 2016 a les 09:01

La lluna plena, protagonista de l'entrada de l'estiu. Foto: Josep M. Costa


Aquesta passada nit, a les 0:34 hores, ha començat oficialment l'estiu. L'anomenada "nit més curta de l'any", (la data real varia cada any), ha estat il·luminada per la Lluna plena. Es tracta d'una coincidència força excepcional ja que feia 49 anys que no passava, segons l'Organització Astronòmica Nacional espanyola. La Lluna també serà molt ben visible la revetlla de Sant Joan ja que tot just haurà començat a minvar –el quart minvant està previst per al 27 de juny-. Aquest dimarts, doncs, serà el dia més llarg de l'any, amb més de 15 hores de sol. 

L'arribada de l'estiu està determinada per la posició de la Terra respecte al Sol, (tot i que la data exacte és una convenció per què varia anualment), en el cas de l'estiu, és el punt més eclíptic de l'òrbita terrestre i quan el Sol es troba en la seva màxima declinació nord. El que fa que l'astre il·lumini més l'hemisferi nord i per tant l'escalfi més. L'hemisferi sud es queda "a l'ombra" i comença al seu hivern. Una curiositat d'aquesta estació es produeix en el moment que la Terra està més lluny del Sol, la seva velocitat orbital disminueix i per tant és l'estació més llarga de l'any.

Les fases de la Lluna també influiran en un dels grans fenòmens astrològics de l'estiu, la pluja d'estrelles anomenada Llàgrimes de Sant Llorenç, com que el satèl·lit estarà en fase creixent la seva claror disminuirà l'espectacle. Aquest any, el dia amb més estels fugaços serà el 12 d'agost. Hi haurà tres llunes plenes més –20 de juliol, 18 d'agost i 16 de setembre- abans que acabi l'estiu el 22 de setembre.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació