Dilluns, 14 d'octubre de 2024

NacióDigital, millor publicació digital a la Nit de les Revistes 2016

Karma Peiró, directora del diari, i Jordi Font, director de negoci, han recollit el premi

Redacció 5 de maig de 2016 a les 13:58

Jordi Font i Karma Peiró han recollit el premi de NacióDigital Foto: Nit de les Revistes


NacióDigital ha estat guardonat amb el premi a millor publicació digital per la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals, que aquest dimecres ha celebrat la Nit de les Revistes i la Premsa en Català a l'Espai Endesa de Barcelona. Karma Peiró, directora del diari, i Jordi Font, director de negoci han recollit el premi de les mans de Lluís Gendrau, president de l'APPEC. 

En la trobada anual del sector també han estat guardonats en la categoria de publicacions: La fura, premi a la millor publicació de premsa gratuïta; El Vallenc, premi a la millor publicació de premsa comarcal; i El Temps; Premi a la millor publicació revista. D'altra banda, Se7 ha estat distingit amb el premi a la Millor Nova Publicació. 

La Federació també atorga un premi especial a una persona i/o institució que s’ha destacat per la defensa del sector. Enguany ha estat per Joana Biarnés, la primera fotoperiodista catalana i del conjunt de l'estat espanyol. El vicepresident Oriol Junqueras ha estat l'encarregat d'entregar-li el guardó.


Una entitat amb més de 500 capçaleres

La Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals agrupa l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i congrega a 500 capçaleres "que dibuixen, consoliden i certifiquen l’existència de l’Espai Català de Comunicació arreu dels Països Catalans", ha explicat el vicepresident de la Federació i president de l’APPEC, Lluís Gendrau.

A l’inici de l’acte, Gendrau també ha anunciat l’obertura de l’iQuiosc.cat, un gran quiosc digital amb totes les publicacions en català, a totes les escoles dels Països Catalans, tal i com ja s’ha fet amb les Biblioteques del país i ha reconegut la tasca de l’educació "la primera baula necessària i imprescindible per entendre, conèixer i fer-nos nostres les revistes i la premsa en català".

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell ha remarcat la necessitat de tenir ciutadans informats que siguin capaços de prendre part de la vida política i, en aquest sentit, ha destacat el paper cabdal que juga la premsa comarcal, de proximitat i les revistes del nostre país. Forcadell també ha demanat als assistents que defensin "les llibertats tan individuals com col·lectives" i que "no tanquin les pàgines de les publicacions a les injustícies socials".

Oriol Junqueras, vicepresident del Govern, ha recordat que el sistema educatiu del país ha de garantir el ple coneixement de la llengua catalana, castellana i anglesa dels alumnes per garantir la igualtat d’oportunitats. El vicepresident del govern ha tancat la seva intervenció destacant l’audàcia i coratge que tenen els editors de premsa i revistes en català i que també "ens ajudaran a fer-nos lliures".
 
Discursos d'acceptació del premi a càrrec de Karma Peiró i Jordi Font
Discurs de Karma Peiró, director de NacióDigital

Bona nit

Recollim aquest premi en nom de tot l’equip de NacióDigital. El nostre agraïment al jurat de la Nit de les Revistes per atorgar-nos aquest reconeixement. Un reconeixement que arriba quan celebrem el nostre 20è aniversari.

El 1996, el periodista Miquel Macià, fundador i editor de NacióDigital, va entendre la naturalesa d’Internet i va creure en aquell periodisme digital incipient que s’estava gestant. Van ser molts els mitjans digitals que es van crear en aquells anys, però només uns pocs podem celebrar vint anys de recorregut.

NacióDigital és avui un mitjà consolidat. Des de fa un any mantenim el lideratge d’audiència, en digital i català, arribant els 3 milions d’usuaris únics en diferents mesos.

Actualment NacióDigital compta amb 18 edicions territorials repartides per tot Catalunya, que potencien el millor periodisme local. Més de 40 professionals elaboren cada dia unes 300 notícies. Un excel·lent equip de fotografia propi, i un equip tecnològic capdavanter, sempre amatent als nous canals digitals, marquen la nostra diferència.

El setembre passat, amb el meu nomenament, s’engegà una nova etapa a NacióDigital, on la cultura, els temes socials, el periodisme de dades i els nous formats interactius també tenen un paper destacat.

El gran repte que Internet ens posa al davant ara, és el mateix que el de fa 20 anys: tenir sempre molt present que el millor periodisme és aquell que es fa amb rigor i qualitat, amb vocació de servei, alhora que ens obliga a ser molt àgils en l'adaptació d'innovacions tecnològiques, i molt pròxims a una audiència fidel.
 
Discurs de Jordi Font, director de Negoci de NacióDigital

NacióDigital va néixer a Vic fa 20 anys per fer periodisme dins de la recent nascuda xarxa Internet. I això ho porta en el seu codi genètic. I què vol dir això, avui? Essencialment vol dir seguir fidels al periodisme autèntic, al que, com deia el professor Ramon Barnils i el nostre editor Miquel Macià ens repeteix cada dia: anar als llocs, assabentar-se de les coses i publicar-les.

Sembla senzill però no ho és, perquè això implica una gran xarxa de periodistes arreu del Principat de Catalunya, des de l'Empordà fins al Pallars i les Terres de l'Ebre, fent un diari real, autèntic, de carrer, arrelat al país.  

Vol dir no apuntar-se de forma perversa a les tècniques que ofereixen les xarxes socials i les noves tecnologies de crear presumptes mitjans de comunicació des del no res, comprant usuaris a Facebook, copiant les notícies dels altres mitjans, difonent titulats grocs enganyosos i prescindint de tota ètica professional. Aquestes són unes males pràctiques que podrien posar en perill una història de 150 anys de periodisme en català, i aquí no hi trobareu NacióDigital. Per fer premsa digital no n'hi ha prou –com s'ha dit- amb tenir una línia editorial agressiva i gastar fortunes per promocionar-se a Facebook i aconseguint així uns anomenats lectors que faran una visita al mes per veure una pagina a la qual hauran arribat probablement amb reclams enganyosos i distorsionats i sense saber ni tan sols quin mitjà estan veient. Potser perquè no són mitjans, sinó màquines d'entreteniment, i en el pitjor dels casos d'intoxicació política.

NacióDigital té per davant uns reptes que s'ha autoimposat. Des dels nostre diari s'impulsaran uns segells de qualitat que siguin homologables per a la societat, les institucions i els anunciants. Les trajectòries no s’improvisen: aquí hi ha vint anys de treball des dels primers moments de l’arribada de la internet a Catalunya. Des de la dels pioners com la Vilaweb de Vicent Partal i Assumpció Maresma, o com la nostra directora i el nostre editor, Karma Peiró i Miquel Macià, fins a les noves iniciatives, com la d'El Nacional de José Antich. Aquí fem i farem periodisme.
 

Foto de família dels premiats a la Nit de les Revistes. Foto: Nit de les Revistes

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació