Divendres, 26 d'abril de 2024

Una exposició mostra la indústria de la transformació de la Terreta

La mostra estarà oberta fins el 8 d'abril al vestíbul de l'Arxiu Comarcal de Tremp

Redacció 11 de març de 2016 a les 11:58

Tisores per xollar la llana de Casa Jumperna Foto: Arxiu Comarcal


El vestíbul de l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, a Tremp, acull fins el 8 d'abril l'exposició "La indústria a la Terreta", una mostra que mira de recuperar la memòria històrica del patrimoni industrial d'aquesta zona del municipi amb l'objectiu de donar-lo a conèixer i homenatjar les persones que van contribuir a millorar la qualitat de vida dels pobles de la Terreta. 

Al llarg de gairebé mil anys, la gent de la Terreta ha conviscut en perfecta harmonia amb els recursos que el territori li ha ofert. Han après a adaptar-los i transformar-los, per tal de millorar les seves condicions de vida. A poc a poc, es van anar creant petites indústries de transformació que van permetre que subsistissin amb una gran autonomia. La tecnologia que feien servir per transformar les matèries primeres es va modificar molt poc durant aquest mil·lenni. Ens referim concretament als molins, als forns, al proveïment de combustible, a l’extracció de materials i a la transformació i la conservació d’aliments.
 

Eines per treballar la fusta de Casa Jumperna. Foto: Arxiu Comarcal


Amb el despoblament massiu que va patir la Terreta, durant la dècada dels anys 60 del passat segle, totes aquestes petites indústries van quedar en desús, s’han malmès i en molts casos s’han perdut. No hi ha constància documental d’on eren i de com funcionaven, només queda la descripció oral de les persones que hi van treballar directament o que varen veure com es construïen. El pas del temps ha fet que també aquesta part del patrimoni cultural corri el perill de perdre’s en l’oblit. Afortunadament, encara hi ha tota una generació que ens pot explicar i transmetre aquest llegat.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació