Divendres, 19 d'abril de 2024

Condemnen una empresa de ràfting de Llavorsí per l'ofegament d'una dona

Els fets van tenir lloc el 2012 al Noguera Pallaresa quan l'embarcació va bolcar i la víctima va quedar atrapada sota un tronc | L'empresa de Llavorsí Roc Roi haurà de pagar més de 58.000 euros

ACN 24 de febrer de 2016 a les 19:53

La pedra de grans dimensions situada al mig del riu amb què va xocar la barca. Foto: ACN


El jutjat de primera instància número 54 de Barcelona ha condemnat l'empresa de ràfting de Llavorsí Roc Roi a pagar 58.375,12 euros per la mort d'una veïna de Badalona de 41 anys, que va caure de la barca i es va ofegar. El fets van tenir lloc el 5 de maig de 2012 al riu Noguera Pallaresa al costat del punt quilomètric 132,5 de la carretera C-13, a Rialp.

El despatx d'advocats Giménez-Salinas, que representa el germà de la víctima, ha obtingut una sentència favorable contra Allianz, l'asseguradora de l'empresa de ràfting Escola d'Aventura Roc Roi, en un cas per negligència en les activitats de rescat en l'accident que va causar la mort de la dona. 

Segons recull la sentència, la llanxa pneumàtica, on hi viatjaven nou persones més i el monitor, va xocar contra una roca a la zona de descens ràpid del riu conegut com a Pas de l'Illa i va bolcar. Els altres ocupants van ser rescatats de l'aigua però la dona va quedar atrapada sota d'un tronc i no es van adonar de la seva absència fins a 15 minuts més tard.

El jutge entén acreditat que no existia cap protocol de salvament, en contra del que obliga la normativa vigent, i que va existir descoordinació en la cerca de la dona. Segons la sentència, quan la barca va bolcar, alguns dels ocupants van tornar a pujar a la barca i d'altres van ser rescatats per altres barques. Fins que no es va arribar a una zona segura, no van adonar-se que faltava la víctima. Ja havien passat entre 15 i 20 minuts.

Es va considerar un fet aïllat

Els dies posteriors a l'accident, l'alcalde de Rialp i el president de l'Associació d'Empreses d'Aventura del Pallars Sobirà van considerar l'accident com un fet aïllat fruit de la mala sort, descartant la negligència de l'empresa Roc Roi. No obstant, la sentència emesa el passat 11 de febrer pel Jutjat de Primera Instància número 54 de Barcelona afirma que sí va haver-hi negligència per part de l'empresa.

Aquesta entén que no hi va haver un pla d'emergència i que "les deficiències al sistema de rescat van incrementar i agreujar seriosament el risc dels participants al ràfting en el cas que es produís una caiguda a l'aigua, i van fer totalment impossible que es pogués rescatar amb vida la dona". Destaca, a més, que segons la normativa, el recompte dels ocupants d'una embarcació en cas de caiguda s'ha de fer d'immediat.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació