Divendres, 26 d'abril de 2024

Es consolida l'aposta pel Geoparc Conca de Tremp-Montsec

De l’1 al 4 de febrer una delegació publico-privada del Pallars es va desplaçar als geoparcs del Sobrarbe i la Costa Basca

Redacció 12 de febrer de 2016 a les 08:44

Visita de l'expedició pallaresa al Geoparc del Sobrarbe. Foto: Ajuntament de Tremp


La setmana passada l’alcalde de Tremp, Joan Ubach, la regidora de Promoció Local, Anna Ritz, i el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, van acompanyar una delegació d’empresaris i tècnics del sector públic i privat a un intercanvi d’experiències als geoparcs espanyols del Sobrarbe i la Costa Basca. L’objectiu d’aquest desplaçament era aprendre de l’experiència d’aquests territoris que han estat capaços d’implantar una estratègia de desenvolupament local basada en un ric patrimoni geològic.
 
Tant en un cas com en l’altre, aquests dos geoparcs desenvolupen accions en diferents eixos, des d’elaboració de programes de recerca i divulgació de les Ciències de la Terra i transmissió de coneixement a partir de guiatges a llocs emblemàtics i la seva senyalització, fins a la creació de productes turístics associats al patrimoni geològic.

En el decurs de l’estada, s’ha pogut copsar la transversalitat que caracteritza els geoparcs; hi ha un treball palpable d’interrelació entre aquesta figura i els altres agents que cohabiten al territori; així, col·laboren amb el Geoparc, alhora que se’n serveixen, el sector agroalimentari, la cultura o l’esport, entre altres.
 
Segons l'Ajuntament de Tremp, l’intercanvi d’opinions, experiències i bones pràctiques en desenvolupament local directament amb empreses privades associades als Geoparcs ha estat un dels aspectes rellevants del viatge. Els empresaris i tècnics que van participar al viatge van veure el grau de satisfacció i evolució que han tingut les diferents empreses gràcies a la figura de qualitat i feina duta a terme pel Geoparc, així com els avantatges que ara suposarà el fet que Geoparcs sigui un programa propi de la Unesco.
 
L’experiència ha servit per establir futures col·laboracions internes, fet que segons el consistori trempolí "ajudarà a reproduir experiències d’èxit al Pallars". A més, l’intercanvi ha estat una eina útil per il·lustrar què és un Geoparc, com funciona i què implica. En general, el balanç és positiu i tot indica que la Candidatura Geoparc Conca de Tremp-Montsec està ben encaminada.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació