Dimarts, 30 d'abril de 2024

Com combatre l'insomni?

Obrim un nou canal d'informació amb la dietista i nutricionista pallaresa, Laura Espia. Fes la teva consulta!

Laura Espia 24 de novembre de 2015 a les 17:34
Obrim una nova secció al diari Pallars Digital! Hem creat "Mossegada de salut", un nou canal d'informació a través del qual compartirem i posarem a disposició dels nostres lectors les claus sobre un tema tant important com és l'alimentació i la nutrició. Podeu enviar-nos qualsevol dubte relacionat amb aquesta temàtica i ho intentarem resoldre mensualment a través de la dietista i nutricionista pallaresa, Laura Espia. L'e-mail per enviar les vostres consultes és: lespiamonso@gmail.com.

La primera consulta és de la Marta, que ens envia la següent qüestió:

"Bon dia, últimament estic passant una època de nervis i no puc agafar el son, em desperto molt sovint per la nit i a vegades no aconsegueixo agafar el son fins que no han passat una o dues hores... hi hauria alguna planta o algun complement natural que em pogués ajudar? No m'agradaria medicar-me. Gràcies!"

Hola Marta, per tal de poder solucionar el problema tens diverses opcions. La primera seria la melatonina, una hormona que sintetitzem en el cos i que els seus nivells augmenten en la foscor (nit), això fa que li transmeti un senyal al cos perquè es prepari per dormir. La llum, per contra, disminueix la producció de melatonina, per tant li dóna el senyal al cos perquè es prepari per estar despert. El paper principal de la melatonina en el cos és regular els cicles de dia i de nit o els cicles de son-vigília. Algunes persones que tenen problemes per dormir tenen baixos nivells de melatonina. Hi ha estudis que donen certa eficàcia als suplements de melatonina. La dosi típica és de 0,3-5 mg a l'anar a dormir.

Hi ha substàncies que ajuden a elevar la quantitat de melatonina en el cos, com el triptòfan, que és un precursor d'aquesta. L'organisme fa servir el triptòfan en la producció de serotonina i melatonina, dues hormones que tenen un paper important en millorar la qualitat del son. La melatonina és coneguda perquè ajuda a millorar el son i la serotonina és necessària per millorar l'estat d'ànim i la salut mental.

Una causa comuna de l'insomni és l'estrès i una ment hiperactiva. Tot el dia estem inundats amb l'estrès desencadenat en el treball i la llar. L'excés d'informació constant, imatges, i el soroll pot ser difícil d'"apagar" quan és hora de dormir. En particular, deficiències de serotonina, lligat emocionalment a la incapacitat per calmar-se, també pot interferir amb els cicles naturals de son. Per aquesta raó, suplements que augmenten  els nivells de serotonina, com ara càpsules de triptòfan, són molt utilitzades en aquests casos.
 

 


Per tal de poder dormir i no despertar-se durant la nit hi ha diverses plantes que actuen sobre el sistema nerviós. Una de les més importants és la pasiflora, que conté unes substàncies químiques amb efectes calmants, indueixen el son i alleugen els espasmes musculars ja que contenen flavonoides que exerceixen un efecte sedant sobre el sistema nerviós sense crear efectes depressius sobre el mateix.

S'ha demostrat en diversos estudis que aquesta planta resulta eficaç per reduir els símptomes de l'ansietat, més inclús que alguns medicaments. Es pot utilitzar en nens i fins i tot en persones grans i inclús amb tractaments prolongats. Es pot prendre en extracte o comprimit durant el dia o abans d'anar a dormir.
 

Pasiflora


I per últim, la valeriana (Valeriana officinalis), que és, sens dubte, el tranquil·litzant natural més conegut, ja que actua com un agent sedant en el cervell i el sistema nerviós. És comunament usada per als trastorns del son, especialment per la dificultat per dormir (insomni). Freqüentment es combina amb llúpol, bàlsam de llimona o altres herbes que també produeixen somnolència.

Es pot prendre en infusió, una culleradeta plena d'arrel de valeriana picada (1-3gr) en una tassa d'aigua calenta i deixar reposar entre 10-15 minuts. Colar i beure. Es pot prendre fins a 3 tasses al dia o pots prendre-la en comprimits, que sol ser el més utilitzat ja que la valeriana desprèn una desagradable olor. S'ha de tenir precaució en prendre valeriana si es pren medicació contra la depressió, ansietat, antiepilèptics o somnífers. 
 

Valeriana


Espero que amb tota la informació t'hagi pogut ajudat, Marta! A la resta, recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic lespiamonso@gmail.com.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació