Dijous, 25 d'abril de 2024

El CatSalut posa en marxa 13 noves ambulàncies a l'Alt Pirineu

Emmarcades dins el concurs del servei del Transport Sanitari Integrat (TSI) que s’està desplegant gradualment a tot Catalunya

Redacció 12 de novembre de 2015 a les 12:52

Les noves ambulàncies tindran un disseny renovat. Foto: SEM


Aquest dijous es posen en marxa 16 noves unitats del SEM a l'Alt Pirineu que donaran servei a prop de 77.000 ciutadans. La renovació, que s'ha efectuat també a la Catalunya Central, forma part del desplegament gradual del concurs de Transport Sanitari Integrat a tot el territori català. A partir d'ara, el SEM s'encarrega de centralitzar la gestió de tot el transport sanitari públic de Catalunya, fins ara coordinada entre el CatSalut –per al transport no urgent- i el SEM –transport urgent-. L'objectiu és millorar la coordinació de les dues modalitats de transport, l'ús dels recursos i la seva gestió.

En concret, les 16 ambulàncies que es posen en marxa a l'Alt Pirineu corresponen a 11 unitats de Suport Vital Bàsic (SVB) integrades per dos Tècnics d'Emergències Sanitàries (TES), 5 unitats de Suport Vital Avançat (SVA) integrades per un metge i/o un infermer i un TES, que donaran servei a prop de 77.000 ciutadans.

El concurs de les noves ambulàncies manté el pressupost de licitació del 2014, amb 214 milions d'euros anuals i aposta per la unificació de la gestió del transport sanitari urgent i no urgent, segons informa el departament de Salut a través d'un comunicat. A més, també asseguren que es mantenen els llocs de treball, s'augmenten el nombre d'hores contractades i de vehicles respecte el 2014 i es prioritza l'assistència qualificada sobre el trasllat de pacients. 

El nou model del transport sanitari replanteja els recursos disponibles en funció de les necessitats i els fluxos sanitaris de cada territori. Segons informa el Departament, inclou, com a novetat, la priorització de l'assistència dels pacients 'in situ' sobre del trasllat dels mateixos, amb la incorporació de nous Vehicles d'Intervenció Ràpida (VIR). Els VIR, que no efectuen trasllats, són turismes més àgils que les ambulàncies convencionals i estan integrats per un metge i un TES. Estan situats estratègicament a tot el territori, amb la finalitat d'oferir una primera valoració de l'estat del pacient, així com dels recursos necessaris a desplegar per fer front a l'incident. El VIR estan en funcionament a la ciutat de Barcelona des de fa gairebé sis mesos.

Una imatge renovada

A banda, la pintura base de les noves unitats és d'un sol color, el groc. Per a Salut, això evita difícils retolacions corbades alhora que facilita les reparacions de possibles ratllades o cops. A més, la nova imatge "és més senzilla, harmonitzada amb la resta de cossos d'emergències i s'estampa amb vinils, reduint els costos i evitant-ne la degradació".

Tecnologia més avançada

Les ambulàncies incorporen canvi automàtic i tecnologia d'il·luminació led, que permet tenir consums més baixos d'electricitat i millora qualitativament l'anterior sistema d'il·luminació. També s'ha actualitzat tota l'electromedicina que contenen les ambulàncies, incloent un nou equipament monitor, cardiocompressor i respirador d'última generació. Es tracta d'un aparellatge que s'adapta a les necessitats del pacient alhora que facilita la feina dels professionals, ja que és més senzill i més lleuger, cosa que el fa més fàcil de transportar.

A banda, s'han ampliat equipaments com el sistema de retenció, mobilització i immobilització infantil, fet que adapta les unitats per un millor trasllat pediàtric, així com un nou matalàs de buit, fèrula de Kendrick, entre d'altres.

Segons informa Salut a través del comunicat, aquest contracte de prestació del servei de transport sanitari integral de Catalunya, amb un valor total de 214 milions d'euros, garanteix un augment del nombre d'hores en un 5,29% i manté els llocs de treball i el nombre de vehicles que prestaran servei. El seu període de vigència és de 6 anys, prorrogable fins a un màxim de 10.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació