Dijous, 9 de maig de 2024

Una empresa de la Seu ajuda els avis del Pirineu a conservar la memòria

Comunitària, que va començar a funcionar a l'Alt Urgell i la Cerdanya, ja imparteix tallers al Pallars Sobirà

ACN 10 de novembre de 2015 a les 12:05

Un grup de dones de Ribera de Cardós fent exercicis de memòria. Foto: ACN


Una empresa es dedica a oferir serveis socioeducatius per a gent gran de forma itinerant per les comarques del Pirineu. Es tracta de Comunitària, una empresa ubicada a la Seu d'Urgell que va començar a funcionar en aquella comarca i a la Cerdanya i que aquesta tardor ha impartit els seus primers tallers al Pallars Sobirà, concretament a Ribera de Cardós i Esterri d'Àneu.

Els serveis que ofereix són bàsicament tallers grupals de memòria i serveis a domicili per gent que pateix diferents demències o malalties i no es poden desplaçar o no és suficient el servei públic que reben. Entre els avantatges que destaca Gemma Guàrdia, responsable de l'empresa, hi ha el d'evitar desplaçaments als usuaris i fer arribar els serveis a qualsevol racó del Pirineu per petit que sigui.

L'empresa de l'educadora social i pedagoga de la Seu d'Urgell, Gemma Guàrdia, està dissenyada pensant en les característiques del territori de muntanya; orografia molt complicada, població dispersa i envellida i moltes distàncies entre els pobles. Guàrdia destaca que als pobles petits, on es concentra molta gent gran, no hi ha aquests serveis i d'aquí la itinerància de la seva empresa. En aquest sentit, afegeix "s'evita que familiars o cuidadors hagin de desplaçar els pacients".

Potenciar les capacitats i habilitats cognitives, augmentar el temps de permanència dels pacients a les seves llars, disminuir la sobrecàrrega als cuidadors o afavorir l'autoestima dels pacients són alguns dels objectius que es planteja Comunitària i que ofereixen amb els seus serveis. Guàrdia explica que els serveis a domicili i personalitzats són molt favorables pels pacients amb malalties mentals, ja que "les sessions es realitzen en un entorn quotidià que afavoreix al rendiment".

Comunitària ha portat fins a Ribera de Cardós i Esterri d'Àneu els seus tallers d'estimulació cognitiva. Guàrdia explica que ''la idea d'aquests tallers és estimular o mantenir algunes de les funcions cognitives com ara el llenguatge, la memòria, la memòria recent, remota o musical, o de tipus visual". En aquest sentit, Guàrdia afirma que "són activitats molt concretes que d'altra forma no es treballen en el dia a dia".

Les sessions comencen amb una breu relaxació, segueixen amb una petita introducció teòrica i la part més extensa del taller són exercicis de memòria. Guàrdia ha explicat que la seva empresa va rebre un premi i gràcies a la quantitat econòmica rebuda subvenciona el quilometratge que té des de l'Alt Urgell fins al Pallars.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació