Dissabte, 4 de maig de 2024

Els Bombers presenten una campanya per evitar que es perdin els boletaires

Aquest any ja s'han fet 23 salvaments abans que comencin els mesos forts de la temporada de bolets

ACN 19 de setembre de 2015 a les 10:09
 

Josep Palau, aquest divendres a Tremp. Foto: ACN


Els Bombers de la Generalitat han presentat aquest divendres a la Delegació Territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran de Tremp una campanya que recorda els consells bàsics de seguretat per als boletaires i així evitar arribar a la xifra de 86 recerques que es van fer l'any 2014. Segons explica el cos de seguretat, la moda d'anar a buscar bolets fa que molta gent "entri al bosc sense anar preparada", i per aquest motiu ha recordat una sèrie de consells com mirar la previsió meteorològica, informar-se de la zona, portar roba visible i, en cas de perdre's al bosc, fer ús d'aplicacions mòbils que permeten la localització.

El director dels Serveis Territorials d'Interior a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Palau, ha animat a tots els boletaires a descarregar-se l'aplicació de mòbil "My 112" per donar avís ràpid en cas de desorientar-se. Al fer la trucada des d'aquesta aplicació queda gravada la geolocalització de la persona. Per aquest motiu, Palau ha afegit que és prioritari que l'avís el doni la persona que s'ha perdut i no un tercer.  

En el que portem d'any, ja s'han fet 23 salvaments de boletaires als boscos catalans. La majoria d'afectats són gent gran i les causes són per desconeixement del terreny i condicions meteorològiques adverses. Una de les causes en què els equips d'emergències es troben perquè l'afectat no ha donat l'avís al 112 és per por al cobrament. Palau ha dit que des del 2009 solament s'han cobrat 5 sortides d'emergències i ha volgut trencar l'estereotip que aquesta taxa té afany recaptatori.

Les 23 recerques per comarques

La comarca on s'han fet més recerques de boletaires en el que portem d'any és el Berguedà amb sis salvaments, seguit del Ripollès amb cinc. A l'Alt Urgell s'hi han fet tres rescats, mentre que a les comarques del Pallars Sobirà i el Solsonès dos, i s'ha hagut d'actuar una vegada a les comarques de l'Alta Ribagorça, el Baix Camp, la Cerdanya, la Garrotxa i al Vallès Occidental. 

L'any passat, en tot el mes de setembre, hi van haver 30 rescats a tot Catalunya. El mes d'octubre hi va haver un repunt, amb 37 actuacions i es va arribar a final d'any amb un total de 86 salvaments. Les comarques que van tenir un nombre més elevat de recerques van ser l'Alt Urgell amb quinze i el Berguedà amb tretze, seguides del Pallars Jussà i el Ripolles, on es van fer cinc actuacions. 

Consells de seguretat per a boletaires

El cap de la Unitat Territorial III de la Regió d'Emergències de Lleida, Àlex Espinosa, ha explicat recomanacions i ha dit que s'aconsella abans de planificar la sortida tenir en compte la previsió meteorològica, adequar l'equipament i avituallament a la sortida, portar roba vistosa per facilitar la localització en cas de pèrdua, adaptar l'activitat a la condició física, prendre punts de referència, utilitzar mapes i sistemes tecnològics com GPS i telèfon i trucar al 112 en cas d'emergència.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació