Diumenge, 16 de juny de 2024
toponímia

El poble de Saurí passa a dir-se Seurí arran d'una petició dels veïns

L’Ajuntament de Sort avala el canvi de nom, que haurà de ser ratificat per la Comissió de Toponímia de la Generalitat

Pallars Digital Sort | 24 de maig de 2024 a les 09:48
Vista del poble de Seurí | Turisme Sort
El ple de l'Ajuntament de Sort d'aquest passat dimarts ha aprovat per unanimitat sol·licitar a la Comissió de Toponímia de la Generalitat que el poble de Saurí passi a dir-se Seurí. La iniciativa va sorgir d'una petició dels seus veïns, que consideren que és la grafia correcta, ja que és així com es pronuncia i, a banda de sentir-se identificats amb el topònim, és la fórmula que apareix en molta documentació antiga.

Arran de la petició, i tal i com demana la Comissió, es va encomanar a Núria Garcia Quera, lingüista i doctora en Geografia especialitzada en toponímia, que realitzés un informe per valorar la conveniència del canvi.
 

El document, que es va centrar sobretot a analitzar documentació antiga, el context dialèctic i toponímic, i va tenir en compte la voluntat i arguments exposats pel veïnat, va concloure que seria "molt recomanable el canvi de nom oficial de Saurí per Seurí" per quatre raons.
 
En primer lloc, perquè des de en tenen record, tots els habitants de Seurí han pronunciat el nom del poble en e i no en a. També perquè no s'ha trobat al Pallars cap cas de topònim amb vocal pretònica o tònica que s’escrigui en a i es pronunciï en e. En tercer lloc, perquè en pallarès no tenim vocals neutres com és el cas del català oriental, només tenim cinc vocals tòniques; i per últim, que les darreres investigacions sobre toponímia qüestionen la teoria sobre l’origen del nom del poble.

Ara, perquè el canvi es faci efectiu, caldrà enviar la petició i l'informe a la Comissió de Toponímia, que ha de valorar com a suficients els arguments aportats. Des del grup de Gent de poble, que ha donat suport a la moció, defensen que els noms dels pobles "haurien de respectar la pronúncia genuïna i ser fidels al nom amb el qual els veïns i veïnes se senten identificats".
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació