Dimecres, 15 de maig de 2024
curses de muntanya

​Les curses de muntanya comptaran amb un àrbitre ambiental

La creació d'aquesta figura respon a l'objectiu de millorar la sostenibilitat de les curses de muntanya i activitats excursionistes

Pallars Digital Tremp | 29 d'abril de 2024 a les 09:50
Àrbitres ambientals fent pràctiques a la cursa Berga Rasos Berga | AC
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) han iniciat un projecte de col·laboració per millorar la sostenibilitat de les curses de muntanya. Per aconseguir-ho s'ha iniciat una prova pilot per impulsar la figura de l'àrbitre ambiental. Actualment, 14 persones estan seguint la formació per esdevenir àrbitres ambientals.

A través de l'Escola Catalana d'Alta Muntanya de la FEEC, els àrbitres estan seguint una formació teòrica específica en medi ambient i sostenibilitat per a esdeveniments de muntanya i fan pràctiques en algunes de les proves de la Copa Catalana de Curses de Muntanya. Precisament aquest dissabte, un grup ha estat fent pràctiques en la cursa Berga-Rasos-Berga, una de les més importants del circuit i en què han participat 300 corredors i corredores.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, que ha assistit a la cursa, ha explicat que l'objectiu "és fomentar per part dels organitzadors d'aquest tipus de curses i altres esdeveniments de muntanya el seguiment d'una sèrie de criteris ambientals que garanteixin l'equilibri entre la protecció dels espais naturals i el seu ús més lúdic i esportiu". "El seu rol no és de caràcter sancionador, sinó més aviat de consulta i orientació", ha dit Vilahur.

En aquest sentit, Vilahur ha explicat que, juntament amb la figura dels àrbitres ambientals, es vol implantar un segell verd per homologar curses i caminades sostenibles. Per la seva banda, el president de la FEEC, Jordi Merino, ha declarat que "en un inici el segell i els àrbitres han estat preparats per a curses per muntanya i caminades, el repte serà seguir creixent els pròxims anys per poder donar cobertura a les diferents modalitats que es desenvolupen en el medi natural".

A Catalunya se celebren anualment unes 200 curses, de les quals 25 són dins del calendari federatiu. D'aquestes, 17 han estat proves de Copa Catalana o Campionats de Catalunya i han comptat amb la participació de 3.227 esportistes diferents. Les curses de muntanya més destacades d'entre les que es disputen en territori pallarès són la Rialp Matxicots i la Ultra Pallars 360.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació