Dimarts, 23 de juliol de 2024
patrimoni

La reobertura de la cova dels Muricecs permetrà fer un seguiment periòdic d'aquesta espècie en perill d'extinció

És la cavitat amb una de les colònies de ratpenats més importants de Catalunya

Pallars Digital Llimiana | 15 d'abril de 2024 a les 08:31
Un muricec de ferradura mediterrani dins la cova | Renatura Pirineu
La reobertura de la cova dels Muricecs, al municipi de Llimiana, permetrà fer un seguiment periòdic d'aquesta espècie en perill d'extinció, fet que fins ara no s'havia pogut dur a terme. Es tracta d'una de les cavitats amb una de les colònies de ratpenats més importants de Catalunya, tant pel que fa a la quantitat com a la diversitat d'espècies.

 
Després de 17 anys tancada al públic, la cova dels Muricecs s'ha pogut reobrir recentment gràcies a un acord entre l'Ajuntament de Llimiana, l'entitat ambientalista Renatura Pirineu i el Grup de Recerca BiBio, que ha de permetre compatibilitzar la conservació dels muricecs amb visites guiades.

Jordi Castilló, membre de Renatura Pirineu, es desplaça cada 15 dies a la cova dels Muricecs i amb l'ajuda d'una llanterna i una càmera fotogràfica fa el recompte d'animals. A la darrera visita a la cavitat va comptabilitzar quatre espècies diferents: un muricec de ferradura gran, 25 muricecs de ferradura mediterranis, 40 muricecs raters grossos60 muricecs de peus grans. En total, 126 exemplars.
 

Jordi Castilló fa un recompte quinzenal dels ratpenats que hi ha a la cova dels Muricecs. Foto: M. Lluvich / ACN


El ratpenat de peus grossos (Myotis capaccinii) i el ratpenat rater gros (Myotis myotis) són dos espècies amenaçades i d'alt interès per a la conservació a Catalunya. Així mateix, el ratpenat de ferradura Mediterrani (Rhinolophus euryale) és una altra de les espècies més amenaçades. Castilló ha dit que aquest seguiment no es fa de manera individual a aquesta cova i ha explicat que es fa amb l'assessorament científic del Grup de Recerca BiBio i en el context del Programa de Seguiment de Ratpenats, a tot Catalunya.

 

Ciència i divulgació

Aquestes visites científiques que fa periòdicament Castilló ara es volen compatibilitzar amb visites guiades per divulgar la importància d'aquests animals i sensibilitzar la població sobre l'interès de la seva conservació. Castilló ha explicat que només s'hi pot entrar amb visites que es fan des de l'empresa Zenith Aventura.

El període de visites va del 15 d'octubre al 15 de maig. La resta de l'any està tancada al públic per conservar la colònia de cria de muricecs, ha dit Castilló.
 

Programa «National Geographic Explorers»

De la importància de la conservació de la cova i la colònia de ratpenats, n'ha sorgit una segona iniciativa: National Geographic Explorers. Es tracta d'una col·laboració entre investigadors portuguesos i catalans per instal·lar sensors de temperatura permanents i automàtics a la cova dels Muricecs, com a prova pilot d'un gran projecte de seguiment de temperatures en ambients subterranis. 


Altres notícies que et poden interessar
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació