Dijous, 30 de maig de 2024
aigua

La Taula Nacional de l'Aigua del Pirineu planteja una vintena de propostes per millorar-ne la gestió

Representants d'administracions públiques, empreses i entitats debaten com incrementar l'eficiència del transport, la distribució, les aplicacions i l'emmagatzematge dels recursos hídrics

Pallars Digital Tremp | 12 d'abril de 2024 a les 10:05
Reunió de la Taula Nacional de l'Aigua del Pirineu, aquest dimecres a Tremp | Govern
La Taula Nacional de l'Aigua del Pirineu ha plantejat aquest dimecres, en la seva segona reunió, una vintena de propostes per millorar la gestió dels recursos hídrics de la vegueria. La trobada, que ha tingut lloc a Tremp, ha permès posar en comú aportacions i punts de vista tant del sector públic com del sector privat, i recollir la veu dels diferents territoris de l'Alt Pirineu i Aran.

Les propostes plantejades poden agrupar-se en quatre grans línies de treball. En primer lloc, s'ha posat sobre la taula la necessitat de modernitzar la infraestructura de distribució de l'aigua, cosa que passa entre altres per la digitalització, la substitució dels materials amb què estan fetes les canonades, la millora de les infraestructures de regadiu, la regeneració d'aigua del cicle urbà, l'aprofitament d'aigua dels sobrants (per exemple, de fonts i safaretjos), i la instal·lació de comptadors tant en domicilis com en altres equipaments.
 
A més de la possibilitat de subvencions i ajuts, s'ha proposat la creació i implementació d'un servei d'assistència tècnica per al disseny de solucions adaptades als petits municipis, amb l'objectiu de prevenir i evitar fuites en el transport i l'emmagatzematge de l'aigua. S'ha recordat també que comptar amb infraestructures adequades de distribució d'aigua és clau per garantir la supervivència dels nuclis petits del Pirineu.
 
En segon lloc, s'ha discutit sobre com aprofitar la intel·ligència col·lectiva pirinenca. El Pirineu és un territori geogràficament molt fraccionat, i això fa que hi hagi situacions i potencialitats molt diverses. En aquest sentit, la millora de la gestió de l'aigua passa també per incrementar la cooperació dins de la vegueria.

A més, s'han apuntat els avantatges que ofereix el Pirineu –un territori que ocupa el 20% de la superfície de Catalunya, però que només acull l'1% de la població del país– per desenvolupar projectes pilot i impulsar iniciatives de recerca i innovació. Per una altra banda, caldria impulsar estratègies de formació i sensibilització per a la reducció del consum d'aigua, adaptades a les necessitats i els usos dels recursos hídrics a l'Alt Pirineu i Aran. Aquestes estratègies estarien dirigides tant al personal d'administracions públiques com a l'empresariat i les entitats.

En tercer lloc, s'ha debatut sobre la gestió dels embassaments, molt rellevants per a l'activitat econòmica del Pirineu. S'ha explorat com garantir que el seu ús estigui regulat per criteris d'interès públic, i s'ha proposat incorporar turbines en punts estratègics per optimitzar la generació d'energia hidroelèctrica. També s'ha subratllat la importància de controlar l'aigua que emmagatzemen, sobretot en períodes de sequera.

Per últim, s'ha parlat de com millorar la gestió forestal, en un context en què cal tenir en compte i fer valdre les figures de protecció del territori. Una gestió sostenible dels boscos permetria incrementar la recuperació de l'aigua.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació