Dilluns, 29 d'abril de 2024
os bru

L’os Goiat es dona per mort després de dos anys sense cap indici de la seva presència

El plantígrad, reintroduït al Pirineu l’any 2016 procedent d’Eslovènia, va mostrar un comportament altament depredador, amb diversos atacs a bestiar

Pallars Digital Pallars | 10 d'abril de 2024 a les 08:34
L'os Goiat, pocs dies després del seu alliberament, a la vall d'Isil. | Arxiu
L'os Goiat ha estat donat per mort després de dos anys sense cap indici de la seva presència. Així ho apunta l'informe anual de la xarxa de l'os bru, formada per Catalunya, França, Andorra, l'Aragó i Navarra. 

 
El plantígrad, reintroduït al Pirineu l'any 2016 procedent d'Eslovènia, va ser vist per últim cop el 25 d'abril de 2022. El document assenyala que "un mascle adult com aquest, habitualment molt actiu, difícilment pot passar inadvertit més d'un any".

La reintroducció de Goiat al Pirineu buscava augmentar la diversitat genètica dels ossos a la zona. Ara bé, l'exemplar va mostrar un comportament molt depredador, protagonitzant diversos atacs contra el bestiar i, fins i tot, acostant-se molt a prop de nuclis del Pallars.
 
Un dels casos més rellevants va tenir lloc el juny del 2019, quan l'os va baixar fins al Pallars Jussà, concretament al poble de Rivert (Conca de Dalt), on va matar una cabra d'una explotació ramadera.

Atacs com aquest van posar en peu de guerra el sector ramader pallarès i pirinenc, alhora que obligaven a activar el protocol d'ossos conflictius. Així mateix, el Conselh Generau d'Aran i el govern d'Aragó fins i tot van acordar sol·licitar a la Generalitat la captura i repatriació de Goiat, una acció que no es va arribar a executar.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació