Dilluns, 29 d'abril de 2024
salut

Tremp acollirà el primer Hospital de Dia de Salut Mental Infantil i Juvenil de l’Alt Pirineu i Aran

Estarà ubicat en una zona annexa a la residència i començarà a funcionar a partir de l'octubre amb cinc places

Pallars Digital Tremp | 4 d'abril de 2024 a les 09:08
El conseller Manel Balcells visitant el futur hospital aquest dimecres | Salut
Tremp tindrà el primer Hospital de Dia de Salut Mental Infantil i Juvenil (HDIJ) de l'Alt Pirineu i Aran a partir de l'octubre. Comptarà amb cinc places i donarà servei a la població de fins a 17 anys del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, un fet que evitarà desplaçaments a Lleida per a 25 infants i els seus familiars.

El centre oferirà un tractament intensiu i multidisciplinari en règim d'hospitalització parcial a infants i adolescents a qui el tractament ambulatori resulta insuficient. El conseller de Salut, Manel Balcells, que ha visitat el futur hospital aquest dimecres, ha destacat que suposa una "millora molt important de proximitat".
 
L'hospital serà gestionat per Sant Joan de Déu Terres de Lleida, que ja presta la resta d'atenció a la salut mental infantil i juvenil en aquest territori. El centre estarà ubicat en uns espais diferenciats i sectoritzats, annexos a la residència Sant Hospital de Tremp, on actualment es realitza atenció a la infància i adolescència amb el programa d'atenció a la crisi vinculat al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) del Pallars.

Aquest CSMIJ, que es mantindrà al CAP de Tremp, i l'Hospital de Dia, estaran plenament integrats i coordinats i actuaran com una unitat funcional per a una població de referència de 3.650 infants i joves. Segons Salut, això hauria de permetre optimitzar els recursos en aquesta part del país en l'àmbit de l'atenció a la salut mental infantil i juvenil i que els professionals dels dos dispositius es complementin.
 
A més, el treball conjunt preveu que serveixi per afavorir la continuïtat assistencial i la visió centrada en el pacient. Al centre hi treballaran, a temps parcial, set professionals de psicologia, infermeria, teràpia ocupacional, educació i treball social, psiquiatria i tècnics en cures d'auxiliar d'infermeria.

Fins al moment, els menors del Pirineu que són usuaris de l'Hospital de Dia Infantil i Juvenil han de ser tractats a l'Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, ubicat a Lleida ciutat, que disposa de 35 places. Durant el 2023 s'hi han atès 205 menors, nou dels quals de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. Durant aquest temps, s'han estudiat altres possibles casos candidats a aquest recurs, però les dificultats per traslladar-se a Lleida i de logística familiar han comportat que finalment es proposessin altres possibilitats d'abordatge.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació