Dimarts, 30 d'abril de 2024
os bru

La població d'ossos al Pirineu continua creixent i arriba als 83 exemplars

Durant el 2023 hi han hagut 16 atacs a la ramaderia en territori català, segons Acció Climàtica

Pallars Digital Pallars | 3 d'abril de 2024 a les 08:45
Una ossa fotografiada amb els seus cadells a Tavascan el juny del 2023 | Acció Climàtica
La població d'ossos al Pirineu continua creixent i ja ha arribat als 83 exemplars, set més que l'any 2022. Durant l'any 2023 van néixer 16 cries d'os als Pirineus d'un mínim d'11 ventrades, i és una de les xifres més altes registrades des dels primers reforços de població de l'espècie l'any 1996. D'altra banda, a Catalunya es van detectar 41 exemplars el 2023, mentre que l'any 2022 n'hi havia 38.

La xifra dels 83 exemplars correspon al nombre mínim d'ossos detectats en un any i es revisa anualment. Es tracta de 37 femelles, 40 mascles i sis individus de sexe no identificat. D'aquests, 43 són adults potencialment reproductors (26 femelles i 17 mascles), 24 subadults i 16 cries. Segons els càlculs elaborats pel Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os Bru al Pirineu, s'estima que la taxa mitjana de creixement anual de la població d'os en els darrers quatre anys ha estat del 10,94%.
 
Pel que fa a exemplars que es donen per morts o desapareguts durant el 2023, la xifra és de set (tres adults i quatre subadults). En aquest recompte de baixes, es comptabilitzen els exemplars dels quals es té evidència de la mort o bé no es té cap indici des de fa dos anys. El seguiment poblacional de l'os es fonamenta en dos metodologies de cerca d'indicis de presència d'exemplars: la primera oportunista (danys, observacions, petjades, rastres i excrements) i la segona sistemàtica (operacions programades).
 

16 atacs d'os durant el 2023

D'altra banda, el nombre d'atacs i depredacions a la ramaderia durant el 2023 en territori català ha estat de 16. Una xifra que es manté estable, tot i l'augment progressiu de la població d'ossos. En el cas de la ramaderia petita (ovelles i cabres) els atacs es van produir majoritàriament perquè els exemplars van quedar fora del tancat durant la nit per raons meteorològiques (boira) o per separar-se del ramat en recollir-lo.

Pel que fa a les mesures de prevenció dels atacs, l'any passat hi va haver agrupacions de ramats a la Bonaigua, Isil, Tavascan-Estaron i Boldís. Les agrupacions compten amb la presència de pastors contractats pel Departament d'Acció Climàtica que s'encarreguen de la vigilància diürna.

Durant el dia, el pastor surt a pasturar les ovelles i durant la nit les ovelles es tanquen en les pletes electrificades situades al costat del refugi on dorm el pastor. Així mateix, cada agrupació compta com a mínim amb la presència de dos gossos de protecció de ramats. El Departament d'Acció Climàtica destina a aquestes mesures un pressupost de 100.000 euros.
 
 

Qui va matar l'os Cachou?

Paral·lelament, el programa Sense ficció de TV3 ha estrenat aquest dimarts el documental Qui va matar Cachou, que gira entorn de la polèmica mort d'aquest os bru a la Val d'Aran l'abril de l'any 2020. La investigació posterior va determinar que el plantígrad havia estat enverinat amb etilenglicol, mentre que l'octubre del 2022, el jutge de Vielha va atribuir l'assassinat de l'animal a només dos dels sis investigats en la causa.

 Recupera el documental Qui va matar Cachou aquí


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació