Diumenge, 28 d'abril de 2024
patrimoni

La cova dels Muricecs reobrirà al públic 17 anys després

Un acord de custòdia compatibilitzarà la conservació d'aquests animals en perill d'extinció amb visites guiades

Pallars Digital Llimiana | 13 de març de 2024 a les 08:30
L'any 2007 el consistori va regular l'accés a la cova, situada al congost de Terradets | Adrià López
La cova dels Muricecs, al municipi de Llimianareobrirà al públic 17 anys després. L'ajuntament, l'entitat ambientalista Renatura Pirineu i el Grup de Recerca BiBio han signat un acord de custòdia per la gestió i protecció d'aquesta cavitat, que conté una de les colònies de ratpenats més importants de Catalunya, una espècie que es troba en perill d'extinció.

Per aquest motiu, l'any 2007 el consistori va regular l'accés a la cova situada a la serra del Montsec, al congost de Terradets. A la cova s'ha detectat la presència de l'espècie ratpenat de peus grossos, de ratpenat rater gros i de ratpenat de ferradura mediterrani, tres espècies amenaçades a Catalunya. L'acord permetrà compatibilitzar la conservació dels muricecs amb la realització de visites guiades, després d'uns anys de tancament de la cova.
 

Entrada a la cova dels Muricecs. Foto: Oscar Castelao


Renatura Pirineu, amb l'assessorament científic del Grup de Recerca BiBio, fa uns anys que du a terme el seguiment de la colònia de voliacs en el context del Programa de Seguiment de Ratpenats. Les visites que es facin a partir d'ara, doncs, tindran com a objectiu principal sensibilitzar la població sobre l'interès de la conservació d'aquests animals.
 
D'altra banda, la importància de la conservació de la cova i la colònia de ratpenats ha esperonat una col·laboració entre investigadors portuguesos i catalans, dins del col·lectiu National Geographic Explorers, per instal·lar sensors de temperatura permanents i automàtics a la cova dels Muricecs, com a prova pilot d'un gran projecte de seguiment de temperatures en ambients subterranis.
 

Un acord pioner

El caràcter pioner d'aquest acord entre la propietat d'un refugi de quiròpters, una entitat ambientalista i un centre de recerca obre tot un ventall de possibilitats per replicar-lo en altres indrets del país, contribuint a la conservació d'aquests animals tan amenaçats, que tenen un paper clau en els ecosistemes i són altament beneficiosos pels humans, tant pel seu paper de consumidors d'insectes que poden esdevenir plagues agrícoles, com per la seva funció de bioindicadors de l'estat de salut dels ecosistemes.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació