Dissabte, 27 d'abril de 2024
pagesia

La pagesia fa sentir la seva veu al Parlament: «Estem aquí per la mala gestió i unes polítiques nefastes»

Els representants dels pagesos reclamen defensar el model agrari familiar i un full de ruta per als propers cinc anys, però marxen «decebuts» i no descarten nous talls de carreteres

Pallars Digital Barcelona | 6 de març de 2024 a les 08:30
Imma Puigcorbé, de Plataforma Pagesa, intervenint al ple | A. Martínez / ACN
Pagesos, ramaders i agricultors han fet sentir la seva veu aquest dimarts al debat general sobre la pagesia al Parlament de Catalunya. Plataforma Pagesa, la Federació de Cooperatives Agràries, JARC i Unió de Pagesos han portat la problemàtica del sector a la cambra i han reclamat que s'escoltin les seves reivindicacions.

"Estem aquí per la mala gestió i unes polítiques nefastes dels darrers anys. I la sequera només ha estat la gota que ha fet vessar el got", ha etzibat Imma Puigcorbé, de la Plataforma Pagesa. "Ara estem en un punt de no retorn. O som un sector prioritari i que es cuida, o no acabaran les protestes", ha continuat Puigcorbé. Defensar el model agrari familiar català i establir un full de ruta per als propers cinc anys han estat altres de les demandes.
 
"Si estem avui al Parlament és per culpa seva", ha recalcat la representant de Plataforma Pagesa, la més crítica i que ha esgotat àmpliament els quatre minuts d'intervenció. Puigcorbé ha carregat especialment contra la burocràcia: "Estem farts de feines duplicades i d'exigències en un sector on el temps és or", ha criticat la portaveu de Plataforma Pagesa, que ha insistit en la necessitat d'implantar oficines comarcals.
 
Igualment, Puigcorbé ha lamentat l'esforç extra que s'exigeix al sector primari en la sequera, amb un 80% menys de reg i un 50% menys d'aigua a les granges. "No són conscients que som un sector essencial", ha avisat la membre de Plataforma Pagesa, que igualment ha denunciat "l'espoli" de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) al Ter i la Muga o el projecte del Hard Rock.
 

Pagesos i ramaders aplaudint la intervenció de Revolta Pagesa. Foto: A. Martínez / ACN

 

Mascort proposa una «renda bàsica agrària»

Per la seva banda, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha defensat que el seu govern és "l’únic" que "sempre" ha estat al costat dels pagesos. Durant el seu discurs, Mascort ha dit que les reivindicacions del sector són "comprensibles" i "legítimes". "La pagesia és essencial, tot ho espera i tot ho mereix", ha afirmat.

Mascort ha obert la porta a estudiar una "renda bàsica agrària" que prioritzi joves agricultors i petits productors per fer "viable" la professió, i ha plantejat crear un "sistema d’assegurances propi" a Catalunya per cobrir circumstàncies que ara queden fora d’Agroseguro. El conseller ha instat els partits a trobar "el consens" per canviar el nom del seu departament i incloure-hi Agricultura, Ramaderia i Pesca.
 
 

Revolta Pagesa marxa «decebuda» i no descarta més talls 

Finalment, Revolta Pagesa ha marxat "decebuda" del debat general sobre la pagesia al Parlament. "La impressió que ens emportem és que estem una mica decebuts. Creiem que és una manca de respecte per la pagesia que es faci un ple monogràfic i només ens deixin quatre minuts per explicar tota la nostra problemàtica", ha lamentat Imma Puigcorbé, representant de la plataforma, que resta ara a l'espera de la votació de les mesures el proper dijous.

"Necessitem que els polítics passin de les paraules als fets. No podem viure de la bona voluntat, calen acords i accions", ha volgut deixar clar Puigcorbé, que no ha tancat la porta a nous talls de carreteres. "Si és necessari, totalment", ha sentenciat la membre de Revolta Pagesa.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació