Dissabte, 27 d'abril de 2024
turisme

Liciten ecocomptadors per controlar l'afluència de visitants en diversos espais naturals del Pallars

Se'n distribuiran més d'una vuitantena entre els parcs d'Aigüestortes, l'Alt Pirineu i el Geoparc Orígens

Pallars Digital Pallars | 1 de març de 2024 a les 08:50
Un ecocomptador en una imatge d'arxiu | Diputació de Lleida
La Diputació de Lleida ha tret a concurs l'adquisició de 84 ecocomptadors destinats a monitoritzar la càrrega turística de diferents espais naturals del Pallars, el Pirineu i les Terres de Lleida. El pressupost d'aquesta licitació és de 211.502 euros provinents dels Fons Next Generation, i l'actuació forma part del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí Naturalment Lleida.

El projecte dels ecocomptadors té la col·laboració del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc del Cadí-Moixeró i el Geoparc Orígens i s'ha dissenyat per crear una gran xarxa d'ecocomptadors que monitoritzin la capacitat de càrrega turística a 84 llocs emblemàtics. A les comarques pallareses, aquests són el Port de Ratera, Portarró, Colomina, Peguera, Cavallers i l'Estany de Sant Maurici.
 
D'altra banda, en l'àmbit del Parc de l'Alt Pirineu, els ecocomptadors es col·locaran a Baiasca, Tavascan, Tor, les Bordes de Virós, les Comes de Rubió i Sant Joan de l'Erm. Mentrestant, dins del Geoparc Orígens, els llocs triats són El Cinquè Llac-Montcortès, Collegats, Boumort, Roca Regina i Mont-rebei nord.

En els darrers anys l'interès pel turisme de natura i el creixement de les afluències en aquests espais naturals posen en relleu la necessitat de conèixer els llindars de càrrega per tal de continuar preservant i conservant els seus valors. Al mateix temps, el Pirineu i les Terres de Lleida, amb una natura privilegiada, disposen des del maig del 2021 de la certificació Biosphere Destination, impulsada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que reconeix el seu compromís amb la gestió sostenible del turisme.
 
A més, des del mes de gener d'enguany també ostenta la distinció de la categoria Biosphere Gold Destination, atorgada per l'Instituto de Turismo Responsable. Aquesta certificació reconeix la sostenibilitat turística desenvolupada al territori a través de la formalització de plans de sostenibilitat, així com la feina duta a terme per estendre aquest compromís a les empreses i entitats turístiques de la destinació.

Amb l'actuació derivada d'aquests 84 ecocomptadors ubicats als punts clau d'accés, es podrà conèixer la pressió turística en cada moment. Aquesta informació servirà perquè els responsables dels parcs o dels ens locals puguin prendre les decisions més adequades en cada moment per tal de compatibilitzar l'afluència a aquests espais amb la seva sostenibilitat.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació