Diumenge, 28 d'abril de 2024
medi natural

Una entitat naturalista demana prohibir les batudes de caça en zones amb presència de l'os

L'Associació per la Defensa del Llop i l'Os al Pirineu denuncia que una batuda de caça ha provocat el foragitament d'un os bru al Pallars Sobirà

Pallars Digital Pallars Sobirà | 22 de febrer de 2024 a les 10:15
Una petjada de l'os a l'entorn d'una batuda de caça del Pallars Sobirà | ADLO
L'Associació per la Defensa del Llop i l'Os al Pirineu (ADLO) ha demanat que es prohibeixin les batudes de caça a les zones on hi hagi presència permanent de l'os bru, en especial les que s'efectuen amb gossos. Denuncien que les "pertorbacions" que provoquen les caceres en zones sensibles "empitjoren la qualitat de vida d’espècies amenaçades", algunes de les quals, lamenten, "hem fet desaparèixer".

 

Graven un os fugint d'una batuda

La denúncia d'ADLO arriba just després que alguns dels seus membres hagin presenciat i gravat una batuda de caça que ha provocat el foragitament d'un os al Pallars Sobirà. Els fets van tenir lloc el passat diumenge en una zona limítrofa amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i les imatges han estat compartides a través de les xarxes socials de l'entitat. 
 
Al vídeo es pot veure com un os fuig de la batuda muntanya avall mentre caçadors i gossos exercien la seva activitat per carenes i barrancs. Els naturalistes denuncien que aquests fets "provoquen una situació d’estrès i persecució cap a una espècie en perill d’extinció com és l’os bru", i lamenten que casos com aquest "es repeteixen continuadament", tot recordant les morts ens els darrers anys de Caramelles, Sarousse, Gribouille i Cachou.

Per tot plegat, des de l'Associació per la Defensa del Llop i l'Os al Pirineu exigeixen que s’iniciï una investigació i es facin estudis sobre la viabilitat de les batudes de caça en zones sensibles

 

Acció Climàtica assegura que es va respectar el protocol

Fonts del Departament d'Acció Climàtica expliquen a Pallars Digital que en aquesta batuda, que estava autoritzada, es van respectar els protocols. En aquest sentit, assenyalen que no es va afectar la zona restringida per la presència de trencalòs i que, respecte a l'os, van deixar de disparar quan van veure l'animal i van esperar que marxés de la zona.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació