Dissabte, 27 d'abril de 2024
Vaga

Els treballadors d'hotels i cafeteries d'Espot i Port Ainé es manifesten a Roní

Demanen a l'empresa Aramark que posi un servei de transport fins a l'estació i un reconeixement de categories

Pallars Digital Pallars | 26 de gener de 2024 a les 15:24
Imatge de la protesta d'aquest matí a la carretera de Port Ainé | M. Lluvich / ACN
Les plantilles dels hotels i cafeteries de les estacions d'esquí pallareses de Port Ainé i Espot, juntament amb la ribagorçana de Boí Taüll, han protagonitzat aquest divendres el primer dia de vaga per reclamar millors condicions laborals. Desenes de treballadors de Port Ainé i Espot s'han manifestat a la carretera d'accés a Port Ainé, a la cruïlla de Roní, on han fet talls intermitents.

Durant la protesta, els manifestants aturaven el pas de vehicles de manera intermitent i els informaven, amb rètols, de les seves reclamacions. La principal demanda és que l'empresa Aramark doti d'un servei de transport que porti els treballadors fins a l'estació, un servei que fa anys tenien i que es va perdre. Els treballadors argumenten que fent aquest trajecte amb el seu vehicle particular estan perdent molts diners.

Entre les reclamacions dels treballadors també hi ha el reconeixement de les categories laborals que ocupen i una vestimenta adequada que tingui en compte les condicions climàtiques del Pirineu. Han estat uns 

La vaga ha estat seguida per un 95% de la plantilla, segons Carme Valls, del sindicat UGT, i l'afectació als usuaris ha estat baixa, donat que es tractava d'un dia laborable i l'afluència de gent a les estacions no ha estat molt elevada. Per demà dissabte està convocada una segona jornada de vaga i ja s'espera que les protestes tinguin més impacte.
 

Treballadors amb diverses pancartes a la cruïlla de Roní. Foto: M. Lluvich / ACN

 

L'empresa mostra voluntat per arribar a un acord

Des de l'empresa Aramark han manifestat "el total respecte pel dret a vaga dels treballadors". Tanmateix, han lamentat les molèsties que pugui causar aquesta situació. Des de l'empresa afirmen que actualment existeix una negociació oberta amb els treballadors i la voluntat és arribar a un acord satisfactori per ambdues parts a fi que la situació es resolgui al més aviat possible.

Des dels sindicats CCOO i UGT han dit que confien que dilluns mateix l'empresa es posi en contacte amb ells per resoldre la situació. Carme Valls, d'UGT Terres de Lleida, ha dit que ja fa uns nou anys que fan aquestes reivindicacions, i que els treballadors fa 13 anys que pugen a les estacions amb vehicles particulars.
 

Imatge de la protesta d'aquest matí a la carretera de Port Ainé. Foto: M. Lluvich / ACN


Valls ha argumentat que cobrant poc més del salari mínim interprofessional, molts no es poden permetre pagar la benzina que els suposa fer el trajecte per anar a treballar i ha quantificat que es poden arribar a gastar entre 300 i 400 euros solament amb benzina. Mentre no arribi un transport que pugi i baixi als treballadors, demanen a l'empresa una bonificació o un plus de transport dins la nòmina.

Renata Braz, de CCOO, s'ha expressat en la mateixa línia i també ha reclamat el transport, donat que el cost pels treballadors, amb "sous justos", és molt elevat. Braz també ha reclamat que els uniformes pels treballadors siguin d'acord amb la meteorologia de la zona on estan treballant. Braz ha sentenciat que "són ja molts anys" reclamant el mateix i si l'empresa no s'avé a negociar, seguiran amb més convocatòries de vaga.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació