Dissabte, 27 d'abril de 2024
gossera

La futura gossera de la Vall Fosca provoca tensions entre l'ajuntament i l'oposició

Junts ho titlla de "projecte innecessari", mentre que l'alcalde assegura que la construcció de l'equipament no respon a un interès personal de l'equip de govern

Pallars Digital Vall Fosca | 25 de gener de 2024 a les 12:30
Façana del consistori de la Torre de Capdella | Vall Fosca
El projecte per construir una nova gossera municipal al poble de Molinos, a la Vall Fosca, ha provocat tensions entre l'equip de govern de l'Ajuntament de la Torre de Capdella i alguns regidors de l'oposició. Tot plegat, després que en el darrer butlletí municipal del mes de desembre, el grup de Junts -amb un regidor al consistori- afirmés que l'expropiació i construcció d'aquest equipament és un projecte "innecessari".

En l'escrit, Junts exposava que en els darrers 15 anys només hi ha hagut tres expedients d'animals abandonats al municipi. D'altra banda, afirma que el projecte no té en compte les demandes d'alguns veïns que "es queixen del soroll", i que el Consell Comarcal del Pallars Jussà ja està treballant en una gossera comarcal. Així mateix, assenyala que la gestió de la futura instal·lació municipal es donarà a la societat de caçadors, una entitat privada "de la qual l'alcalde forma part", denuncia Junts.
 

Escrit del grup municipal de Junts Vall Fosca. Foto: Ajuntament de la Torre de Capdella


"Creiem que és una falta greu, i demanen que retirin aquest projecte per evitar cap sospita de delicte", resa el comunicat. En aquest sentit, però, Junts argumenta que no tenen res en contra dels caçadors, però que "com a ajuntament hem d'ajudar a totes les associacions per igual". Per al grup, que la futura gossera sigui gestionada per la societat "demostra que seguim tenint veïns de primera i segona".
 
 

L'alcalde nega cap interès personal

Per la seva banda, l'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau (ERC), va emetre un comunicat a través de la pàgina web de l'ajuntament on responia a l'"atac de Junts". Dalmau lamentava que es posés en dubte la seva integritat i la de l'equip de govern, tot assegurant que la nova gossera "no respon de cap manera a un interès personal", sinó que té com a únic objectiu "la consecució d'un interès públic".

L'alcalde exposava que els animals abandonats o perduts "poden provocar greus problemes sanitaris en la població i esdevenir un problema de salut pública". En aquest sentit, argumenta que són els municipis els qui s'han de fer càrrec d'aquestes situacions d'acord amb la llei de benestar animal. A més, assenyala que la norma permet que la gestió del servei de gossera es pugui realitzar per entitats privades, com és el cas de la societat de caçadors.
 

Escrit del grup Som Vall Fosca al darrer butlletí municipal. Foto: Ajuntament de la Torre de Capdella


Per tot plegat, Dalmau defensa que l'ajuntament ha de comptar amb unes "instal·lacions adequades que compleixin la normativa vigent", cosa que el municipi -exposa- no té actualment. "La nostra iniciativa no té cap altra finalitat que satisfer una necessitat pública, i en cap cas respon a un interès personal, ja que no ostento cap càrrec executiu ni directiu en la societat de caçadors, ni n’obtinc cap benefici", ha assegurat l'alcalde.
 
Aquest no és el primer cop, però, que el projecte de gossera municipal desperta recels entre els grups de l'oposició. En el mateix butlletí municipal, el grup de Som Vall Fosca (també amb un regidor al consistori), apuntava que l'equipament costarà més de 40.000 euros, i que l'ajuntament l'ha declarat d'Utilitat Pública. Una condició sense la qual no es podria iniciar una expropiació.
 
Per la seva banda, la CUP Vall Fosca -actualment sense representació a l'ajuntament- també criticava la iniciativa fa uns mesos. Els cupaires alertaven que la gossera generava una "forta remor social en contra", alhora que criticava que la seva construcció "no hauria de ser una prioritat". A més, el grup apuntava que el projecte "sembla una operació per ampliar la instal·lació ja existent, afavorint encara més els interessos de la part privativa que en fa ús".


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació