Dissabte, 27 d'abril de 2024

I després volen fixar la gent al territori...

Carta d'un lector del diari crític amb la gestió del transport dels alumnes de batxillerat i postobligatori de les Valls d'Àneu

Opinió Tremp | 22 de gener de 2024 a les 09:05
Els estudiants de les Valls d'Àneu, agafant el bus. | M. Lluvich / ACN
Senyor director,
 
L'any ha començat mogut a les Valls d'Àneu. Després de 25 anys, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha deixat de gestionar el transport dels alumnes de batxillerat i postobligatori fins a l'Institut Hug Roger III de Sort, i en conseqüència la nostra empresa de transports de viatgers ha perdut la línia. Hem seguit per la premsa els retards i adaptacions per continuar donant aquest servei als alumnes, en fi, propostes. Tanmateix, ningú ha parat a preguntar-se per què una empresa del territori després de tants anys no continua realitzant el servei.

Doncs fa 25 anys vam accedir a cobrir una línia que cap altra empresa de la zona volia en aquell moment. I durant 24 anys hem estat cobrant un preu molt per sota de la tarifa vigent per dur a terme una línia de transport de viatgers amb autocar, primer des de València d'Àneu i més tard des d'Esterri d'Àneu fins a l'Institut de Sort. Un transport exclusiu per als alumnes que hi cursaven batxillerat o qualsevol curs de postobligatori, amb copagament per part d'aquests alumnes. Es va demanar actualitzar el preu en reiterades ocasions, però sempre la resposta va ser que aviat sortiria a concurs, i que vigiléssim que l'Alsa s'ho quedaria, en fi excuses per anar passant.

Al març del 2022, després d'una llarga malaltia a la família, i amb la notícia que aquesta era irreversible, comuniquem al consell comarcal que no podem seguir realitzant la línia amb les condicions que ho estàvem fent. La falta de personal i la pujada de preus del gasoil va derivar en una feina no només inviable en la nostra situació, sinó totalment deficitària. Al cap de pocs dies de marejar la perdiu, rebíem un correu electrònic el qual ens deia que abans de fer el pas, d'abandonar la línia, ens miréssim bé les sancions que suposaven trencar un contracte administratiu. Ens la van fer menjar amb patates fins a finals de curs, sense xofers, i amb el final d'una llarga malaltia a casa.

En acabar el curs escolar, comuniquem de nou que al mateix preu no podíem començar el següent curs. Llavors es va aconseguir que sortís l'esperat concurs, encara que per 3 mesos de durada, un altre per 3 mesos més i després per 6 mesos. El preu es va actualitzar, millor que l'anterior, però més baix del que marca l'eina de la Generalitat anomenada Observatori de Costos del Transport. Posteriorment, han sortit a concurs totes les línies de transport de viatgers del Pallars Sobirà, menys aquesta.

Aquest desembre hem estat coneixedors de la decisió de traspassar la gestió de la línia al Departament de Territori, i com a resultat l'empresa Alsa és la que realitza el servei des d'aquest 2024, però a quin preu? Com hem llegit i sabut pels mateixos estudiants, el servei dista molt de ser el mateix que s'oferia. La comarca menys poblada de Catalunya, amb només un institut que proporciona estudis postobligatoris, no es mereix ni la possibilitat de tenir un transport ajustat a les necessitats dels Joves de les Valls d'Àneu? No hi ha diners per oferir un servei bàsic als nostres estudiants? Com volem que després es quedin aquí a viure i a emprendre si ni els mateixos polítics inverteixen en ells i en el nostre territori? Això sí, per poltrones i amics, els calés que vulgueu.

Josep
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació